latinica  ћирилица
10/09/2017 |  12:00 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Медвједи у Херцеговини уништавају пчелињаке

На подручју Херцеговине медвједи све чешће уништавају пчелињаке, а у протекла два мјесеца страдале су десетине кошница, речено је Срни у Удружењу пчелара Републике Српске.
Пчелињак - Фото: РТРС
ПчелињакФото: РТРС

Посљедњи напад догодио се у близини граничног прелаза Зупци, од Требиња према Херцег Новом, гдје је медвјед уништио тридесетак кошница.

Медвјед се спушта и изнад села Граб. Пчелар Зоран Сорајић испричао је да је остао без девет кошница, а медвјед је уништио и неколико кошница код Обрада Нинковића, те појео око 40 килограма меда.

Нинковић, који је предсједник Скупштине Удружења пчелара Републике Српске, каже да су му кошнице биле у општини Гацко, а сумња да му је пчелињак "посјетила" мечка са мечићима.

Према његовим ријечима, у пчелињак је ставио транзистор, јер је чуо да медвједи бјеже од звукова, што се показало као тачно, јер је медвјед долазио до пчелињака, али није улазио унутра.

Нинковић, као и остали пчелари који су претрпјели штету, наводе да проблем представља то што су медвједи заштићене животиње, а праве велику штету пчеларима који морају сами да се носе са овим проблемом.

Извор: СРНА