latinica  ћирилица
24/08/2017 |  11:34 | Аутор: РТРС

Вучић примио дјецу из Костајнице, Ријеке и Задарског залеђа

Предсједник Србије Александар Вучић примио је данас дјецу из Костајнице, Ријеке и Задарског залеђа, полазнике љетње школе "Свети Сава" из Београда, која су се током вишедневног боравка у Србији упознала са српском историјом, културом и традицијом.
Александар Вучић са дјецом из Костајнице, Ријеке и Задарског залеђа - Фото: СРНА
Александар Вучић са дјецом из Костајнице, Ријеке и Задарског залеђаФото: СРНА

"Дошли смо да нешто више научимо о српској књижевности, језику и култури. То смо научили обилазећи споменике, музеје Николе Тесле, Иве Андрића, Бели двор и Стари двор, Калемегдан и цркве укључујући и Храм Светог Саве, а обишли смо и панорамским аутобусом Београд", рекла је петнаестогодишња Ана Вулета из Ријеке.

Она је стојећи за говорницом са које се, у свечаној сали, обраћа предсједник Републике са званичницима који му долазе у посјете, истакла да су оваква дружења веома важна за дјецу и да више науче о Србији.

Предсједник Србије Александар Вучић сједио је међу дјецом и постављао им питања, а занимало га је шта им се највише свидјело у Београду и из којих су мјеста дошли, те објаснио да је обишао скоро сва српска мјеста у Задарском залеђу.

Седмоипогодишњи Тино истакао је да су му се у Београду највише свидјели базен и поларни медвјед у Зоолошком врту, а одговарајући на питање предсједника Србије рекао да је научио ћирилицу, за шта му је обећан посебан поклон-књига и колачи.

Тино је насмијао све присутне када је на Вучићево питање за кога навија, одговорио: "За `Ријеку!`".

"Тино, мораш да нађеш неки већи бољи клуб да навијаш-да буду `Звезда` или `Партизан`, мало већи клуб од `Ријеке`, `Динама`, `Хајдука`-значи или `Звезду` или `Партизан`", рекао је Вучић.

Он је рекао Тину како рачуна на њега да ће убудуће да воли Београд колико и Ријеку.

"Тино да ти кажем нешто, на простору бивше Југославије, а и шире од тога, Београд је лепши од свих осталих градова и то уверљиво. Већи је од Загреба два и по пута, скоро три Загреба стану у један Београд, пет Сарајева стану у један Београд. Рачунам да је Београд твој град исто колико и Ријека и таман да волиш највише Београд и Ријеку", рекао је Вучић.

Дјеца су у Београду боравила шест дана и требало је данас да се врате, али им је омогућено да остану до сутра, те да вечерас присуствују фудбалској утакмици "Црвене Звезде" и "Краснодара" на стадиону "Рајко Митић", која се игра за пласман у Лигу Европе.

Извор: Срна