latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:23 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Човић: Без измјене Изборног закона избора неће бити

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић данас је изразио увјерење да приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ који је сачинио Хрватски народни сабор представља основу да у Парламентарној скупштини БиХ буде усвојен овај или неки други приједлог који ће спријечити могућност да један народ другом бира представнике.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић је поручио да без спровођења одлука Уставног суда БиХ у вези са Изборним законом неће бити избора ни власти на нивоу БиХ и Федерације БиХ.

"То не треба схватити као политичко надмудривање, него као потребу тражења рјешења које ће нам обезбиједити политички мир и да се кампања води у нормалној атмосфери", истакао је Човић.

Подсјећајући да је законски приједлог ХНС-а усвојен у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Човић је рекао да га радује што ће СДА упутити у парламентарну процедуру свој приједлог измјена и допуна Изборног закона.

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ, додао је да је убијеђен да је у хрватски приједлог измјена и допуна Изборног закона уграђено све оно о чему је раније разговарано са СДА.

"Надам се да ће у септембру или октобру бити завршен процес усавајања измјена и допуна Изборног закона", закључио је Човић.

До краја године активирање МАП-а

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић данас је поновио своје очекивање да НАТО до краја године активира Акциони план за чланство БиХ у овој алијанси.

 Човић је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да се књижење војне имовине у БиХ одвија интензитетом који може обезбиједити да до краја септембра буду укњижене двије или три локације.

Он је навео да је министар одбране у Савјету министара Марина Пендеш информисала данас чланове Предсједништва да је у току поступак књижења двије локације војне имовине, у Травнику и Новом Травнику.

"Са мало више вјеровања у себе можемо мотивисати оне са којима причамо о МАП-у да до краја ове године на министарском састанку чланица НАТО добијемо активирање Плана", рекао је Човић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ изразио је бојазан да ће с временом бити све више оних који ће за своје потребе и потребе политичког тренутка оспоравати европски пут и пут ка МАП-у.

"Мој је задатак као предсједавајућег Предсједништва да учинимо све да у октобру добијемо позитиван став и за то би нам, мислим, биле довољне двије-три локације", закључио је Човић.

Када је ријеч о књижењу осталих локација војне имовине на БиХ, Човић је рекао да је потребно испоштовати ставове институција БиХ, укључујући одлуке Уставног суда, Предсједништва и Савјета министара.

Коначно успостављена динамика кроз систем механизма координације

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас да је коначно успостављена динамика организације кроз систем механизма координације када је ријеч о одговарању на упитник Европске комисије за чланство у ЕУ.

Он је навео да се у наредних десетак дана очекује да тај посао буде оконачан.

"Већина комисија почела је радити и већина материјала међусобно је усаглашена", рекао је Човић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је изразио очекивање да ће на наредној сједници Предсједништва БиХ 13. септембра предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић поднијети извјештај о колико питања из упитника Европске комисије не постоји јединствен став различитих нивоа власти.

Човић је додао да је процјена да ће за превођење одговора на упитник Европске комисије бити потребно око 100 преводилаца и око 60 дана.

Према његовим ријечима, комплетно завршен материјал могао би бити готов крајем октобра или у новембру.

Човић је истакао да је овај посао БиХ требало да почне да ради прије четири-пет мјесеци.

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан упутио је крајем јула предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу писмо у којем је поручио да рачуна на њега да у БиХ обезбиједи интерну координацију која је потребна да се закључе потписивање Уговора о Транспортној заједници и усвоји Закон о акцизама.

Извор: Срна