latinica  ћирилица
20/08/2017 |  11:57 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Почели поправни испити у средњим школама (ВИДЕО)

3.200 средњошколаца, који у јуну нису завршили са позитивном оцјеном, ових дана имају могућност да то исправе на поправним испитима.
Средњошколци - Фото: архив
СредњошколциФото: архив

Највише ученика за поправни имају школе из Источног Сарајева, Бијељине и Бањалуке, јер су и највеће.

Средњошколци свјесни својих грешака. Пред камеру су тешко стали, признавши да је негативна оцјена у свједочанству резултат њихове немарности у прошлој школској години.

Прије поправних испита оабвезно је да ђаци прођу припремну наставу. Једни свјесни својих грешака, други их нажалост понављају.

Ове школске године, око 3.200 средњошколаца широм Српске своје знање, поново ће ставити на провјеру и покушати да исправи негативну оцјену. Осим њих и 1100 ђака, нема пролазну оцјену ни у Основној школи.

- Око 98 одсто ученика је успјешно положи поправни испит што значи на крајњој линији мали број ученика имамо који ће морати да понове школску годину, каже Предраг Дамјановић, директор Педагошког завода Републике Српске.

Да је математика била и остала „баук“ за све средњошколце, показују статистике - 60 одсто ученика излази на поправни из овог предмета.

Већина ђака који су већ данас поново у школским клупама, добије пролазну оцијену, међутим, према искуству из претходних година, увијек постоји оних 2 одсто који ће у исти разред сјести по други пут.