latinica  ћирилица
18/08/2017 |  09:37 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Након одмора разговори о смјени Савјета министара БиХ

Опозиционе странке у Парламентарној скупштини БиХ заједно са СББ-ом, који је у власти на нивоу БиХ, разговараће о покретању иницијативе за смјену Савјета министара до почетка септембра, када ће бити одржана сједница Представничког дома.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац очекује да ће након завршетка годишњих одмора у институцијама БиХ тај дијалог бити настављен и увјерен је да ће парламент слиједити своје гласање, којим извјештај о раду Савјета министара у прошлој години није подржан.

Упозоравајући да је свака нова сједница Савјета министара нова опасност за Републику Српску, Кошарац је нагласио да министри из Републике Српске у Савјету министара немају подршку СНСД-а јер нису чували уставне надлежности Српске.

"СНСД није заинтересован за улазак у Савјет министара, али дефинитивно јесте да се оваква политика Савјета министара против Републике Српске заустави", рекао је Кошарац за сарајевско "Ослобођење".

Констатујући да у Представничком дому, Савјет министара нема повјерење, Кошарац је додао да ће у Дому народа пресудни бити гласови ХДЗ-а БиХ.

Посланик Независног блока Садик Ахметовић сматра да би оставка Савјета министара била логичан слијед догађаја у свакој демократској земљи, због губитка парламентарне већине и најављује да ће Независни блок гласати за смјену Савјета министара уколико се створи простор квалитетније већине.

"Уколико процијенимо да би то била само дестабилизација БиХ, нећемо бити дио такве политике", додао је Ахметовић.

Дамир Бећировић из ДФ-а рекао је да ће о свему одлучити Предсједништво странке, док су из СББ-а саопштили да су за смјену предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића зато што не извршава обавезе БиХ на путу ка ЕУ.

Извор: СРНА