latinica  ћирилица
17/08/2017 |  15:56 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Село Усорци код Оштре Луке могло би остати пусто (ВИДЕО)

Село Усорци код Оштре Луке - мјесто је у којем је исељавање становништва узело маха.
Село Усорци - Фото: РТРС
Село УсорциФото: РТРС

Због недостатка радних мјеста и перспективе, млади у потрази за бољим животом одлазе у земље западне Европе и Русију. Иницијативи руководства општине Оштра Лука да заустави тај тренд и да поправе услове за живот у Усорцима, придружили су се и неки од мјештана. Недавно је у Усорцима са радом почела воденица.

Младен Антонић из Усораца радни вијек провео је у Њемачкој. Видјевши да тренд исељавања становништва са ових простора узима маха, одлучио је да уложи у своје родно мјесто. На ријеци Сани направио је воденицу.

Истиче да ће млин служити његовим и потребама родбине и пријатеља, те мјештана овог села.

Младенов гест подржали су и Усорчани. У овом селу тешко се живи јер посла нема, а ни перспективе за младе људе, свједочи Миленко Црнобрња који се бави пољопривредом.

- Имам два сина, оба су отишла живјети у град. Ја сам овдје остао сам. Супруга ради, ја се бавим пољопривредом, али вјероватно нећу моћи дуго издржати - каже Миленко.

Колико је ситуација у овом селу алармантна најбоље се види у мјесној основној школи. Некада је врвјела од дјечије граје. Данас, иако обновљена, вапи за ученицима.

- Дјеца одлазе, сваке године их је мање. Школа је ове године у осам разреда имала само пет ученика - каже учитељица Марина Плавшић.

Иако свјесно да су миграције становништва у овом тешком времену неминовне, руководство општине Оштра Лука улаже велике напоре како би се одлазак младих зауставио. Међутим, слабо развијена општина није у могућности да се избори са овим проблемом.

- Морате схватити да чим оде један брачни друг, одмах повлачи другог брачног друга. То је раније било другачије - каже замјеник начелника Драган Мастикоса.

У овој општини надају се да ће новоизграђена воденица поново бити мјесто окупљања Усорчана. Они само желе да им се обезбиједе бољи услови за живот. У супротном, Усорци би у скорој будућности могли остати потпуно пусти.