latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:16 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Нелегални превозници угрозили функиционисање аутобуске станице Пале (ВИДЕО)

Нелегални превоз путника потпуно је угрозио функиционисање аутобуске станице Пале. Због тога је морао интервенисати Инспекторат за саобраћај РС, који је низом акција против нелегалних превозника из Србије, покушао да сузбије ову појаву.
Аутобуска станица Пале - Фото: klix.ba
Аутобуска станица ПалеФото: klix.ba

Туристичке агенције и приватници из Србије су главни кривци за нелегални превоз, каже главни републички инспектор за саобраћај. То је, додаје, разлог што у рјешавању овог проблема учествују сви, посебно у граничном појасу од Вишеграда до Зворника.

Бранислав Драшковић, главни републички инспектор за саобраћај Српске, каже да инспекторат у посљедњих 60 дана интензивно ради на сузбијању овог проблема.

"Данас са задовољатвом могу рећи да је проблем у доброј мјери сузбијен. Он до краја није ријешен, нелегалном превоза ће увијек бити, али зато постоје контролни органи који такве случајеве треба да ријеше", истиче Драшковић.

Општинске власти Пала заодовољне су резултатима акције на спречавању нелегалног превоза путника, али упозоравају да морају бити настављене сталне контроле.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, наглашава да треба да постоје сталне контроле на границама и одређеним пунктовима или међутачкама како би нелегални превозници били спријечени да раде.

"Такви превозници који нелегалним превозом избјегавају плаћање пореза држави доводе у питање пословање читавог система, а не само аутобуске станице у Палама. Они угожавају превознике који живе од тога и који, с једне стране, плаћају обавезе држави, а с друге стране губе путнике", каже Југовић.

Нелегални превоз није само проблем Пала него и других општина Источног Сарајева. За нормализацију ситуације неопходно је да Парламент БиХ усвоји измјене закона којима ће казне за нелегалне превознике повећати у односу на тренутних 200 марака.

У аутобуској станици Пале тврде да су више пута затварали станицу и надају се да ће се, коначно, стати у крај нелегалним превозницима.