latinica  ћирилица
16/08/2017 |  11:15 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

СДА: Није тачно да БиХ не оспорава изградњу Пељешког моста

Странка демократске акције одбацила је изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића у вези са службеним ставом БиХ када је ријеч о изградњи Пељешког моста, наводећи да је апсолутна неистина да БиХ службено не оспорава његову изградњу.
СДА - Фото: klix.ba
СДАФото: klix.ba

Из СДА напомињу да је Предсједништво БиХ 2007. године једногласно усвојило став да је БиХ против изградње моста до рјешавања отворених питања везаних за идентификовање морске граничне линије између двије земље.

О наведеном ставу, подсјећају из СДА, тада су упознати и највиши званичници Хрватске.

Из СДА поручују да Човић, као тренутни предсједавајући Предсједништва БиХ, има уставну обавезу да заступа службене ставове и интересе БиХ и упозоравају да другачије поступање представља злоупотребу службеног положаја о чему би Човић и те како требало да води рачуна.

"Недопустиво је да Човић умјесто обавезујућег заступања интереса БиХ заступа интересе друге државе и настоји да оправда поступке Хрватске који представљају удар на суверенитет БиХ и у супротности су са Конвенцијом УН о праву мора и дугорочним интересима БиХ", саопштено је из СДА.

Човић је јуче рекао да проблематизовање градње Пељешког моста није службени став БиХ.

"Службени став задњих година је било у смислу охрабривања Хрватске да настави са таквим инфраструктурним пројектом који има велико значење и за БиХ", рекао је Човић за Хрватску радио-телевизију.

Хрватски премијер Андреј Пленковић раније је рекао да се "пројекат градње Пељешког моста наставља без обзира на најаве БиХ да неће дозволити градњу прије рјешења питања границе".

Он је додао да су за пројекат добили бесповратна средства и да ће "појаснити сусједима све што треба".

Извор: Срна