latinica  ћирилица
15/08/2017 |  16:09 | Аутор: РТРС

Лоша хидролошка ситуација ослабила пословање ХЕТ-а

Производња електричне енергије у Хидроелектранама на Требишњици за седам мјесеци ове године износила је само 50 одсто од планиране, а узрок је најлошија хидролошка ситуација од оснивања овог предузећа.
ХЕТ - Фото: РТРС
ХЕТФото: РТРС

У овом предузећу кажу да се неповољна хидролошка ситуација од половине 2016. године пренијела на ову годину, па су дотоци у акумулацију Билећа у посљедњих девет мјесеци дупло мањи од вишегодишњег просјека у овом периоду.

"Кота Билећког језера је, упркос најрационалнијем коришћењу воде, значајно нижа од планиране, а рад на ниским котама условљава мању искориштеност хидропотенцијала и знатне губитке у производњи", саопштено је из Хидроелектрана на Требишњици.

У овом предузећу наводе да ће енергетско-економски резултати у 2017. години бити јако лоши, узимајући у обзир тренутно испуњење плана производње, хидролошку ситуацију на подручју слива ријеке Требишњице и пројекције дотака и производње за наредни период.

"Без обзира на екстремно лошу хидролошку ситуацију, Хидроелектране на Требишњици, као носилац развоја регије и града Требиња, наставиће финансирање започетих инвестиционих пројекта и покренути нове", истичу у овом предузећу.

Из Хидроелектрана на Требишњици кажу да је у току реализација пројеката чија вриједност износи 200 милиона КМ, од чега се на радове на доводном тунелу за Хидроелектрану Дабар односи више од 100 милиона КМ.

Радови се изводе и на тунелу за одводњавање Билеће, као и на тунелу Фатничко поље - акумулација Билећа.

У овом предузећу најављују да ће учествовати у изградњи резервоара на Врелом оку, који ће обезбиједити уредно снабдијевање водом Требиња, затим наставку изградње водозахвата на Зубачком платоу и система за наводњавање у Мокром и Петровом пољу, те градњи затвореног базена у Требињу и уређењу Ћатовића крака у овом граду.

Извор: СРНА