latinica  ћирилица
14/08/2017 |  17:55 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Неколико пожара у Црној Гори (ВИДЕО)

Због високе температуре, на подручју Подгорице активна су два велика пожара на Трмању и Радовчу, на Цетињу се ватра приближила Маузолеју на Ловећену, а у Тивту гори на двије локације.
Пожар се шири ка врху Ловћена - Фото: Screenshot/YouTube
Пожар се шири ка врху ЛовћенаФото: Screenshot/YouTube

Командир Службе заштите и спашавања Подгорице Андрија Чађеновић каже да су на локацијама у овом граду стациониране екипе ватрогасаца који по потреби гасе пожаре на неприступачном терену.

"По потреби, и ако се стекну услови за то, у гашење ће се укључити авиони Директората за ванредне ситуације", рекао је Чађеновић за црногорске медије.

Цетињски ватрогасци и данас се боре са пожарима, а најкритичнија ситуација је на Ловћену, гдје је ватра захватила Национални парк "Ловћен" и спушта се према граду, а најтеже је у дијелу испод Његошевог маузолеја.



Планина је прекривена густим димом, пожар се шири изузетном брзином и, према ријечима командира Ватрогасне јединице Пеђе Моштрокола, веома га је тешко контролисати.

На терену су сви чланови Службе заштите и спашавања Цетиње и службеници Националног парка "Ловћен", а на дијелу од Бостура до Његошевог маузолеја распоређено је 30 припадника Војске Црне Горе.

Директор за венредне ситуације МУП-а Црне Горе Мирсад Мулић каже да ће авиони ићи према Ловћену онолико колико то буду дозвољавали временски услови.

Начелник Службе заштите и спашавања Александар Зубер каже да је ситуација тешка и у Ћеклићима и Грађанима, гдје екипе даноноћно дежурају да би спријечиле ширење ватре.

У општини Тиват данас око поднева погоршана је ситуација на пожаришту код Топлиша које различитим интензитетом гори већ двадесетак дана. Јак сјеверозападни вјетар распирио је ватру која се спуштала према Тиватском пољу.

Тиватски ватрогасци уложили су максимум напора да обуздају пожар. Спријечено је и ширење пожара према водоизворишту и пумпној станици Топлиш.

На терену је било шест екипа Службе заштите и спашавања Тивта и Добровољног ватрогасног друштва "Кртоли" из Радовића, а у помоћ им је притекла и једна екипа Службе спасавања из Котора.

Извор: СРНА