latinica  ћирилица
14/08/2017 |  11:24 | Аутор: РТРС

Црнадак: Рјешавање клириншког дуга успјех Савјета министара

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак изјавио је да ће рјешавање клириншког дуга Русије остати забиљежено као један од успјеха актуелног сазива Савјета министара БиХ, у којем учествују ПДП и Савез за промјене.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Црнадак је навео да су покушаји Милорада Додика и СНСД-а да преузму заслуге за рјешавање питања руског клириншког дуга "постали смијешни јер их демантују двије непобитне чињенице", од којих је прва да је садашњи Савјет министара водио преговоре и потписао споразум са руском страном, након чега је новац у укупном износу недавно уплаћен на рачун Централне банке БиХ.

"Друга чињеница каже да током претходна два мандата, од 2006. до 2015. године, када је потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић био предсједавајући, односно замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ, није било никаквог споразума са Руском Федерацијом и није било рјешења овог питања", истакао је Црнадак у писаној изјави.

Према његовим ријечима, из ове двије чињенице јасно је да ће рјешавање клириншког дуга Русије остати забиљежено као један од успјеха актуелног Савјета министара БиХ, у којем учествују ПДП и Савез за промјене, без обзира на, како каже, сву мржњу коју према српским представницима у Сарајеву свакодневно показује Додик.

Црнадак је још једном захвалио Русији што је цјелокупан дуг према БиХ исплатила у готовом новцу, што је јединствен случај.

"За постизање овог споразума лично сам, и у име БиХ и у име Републике Српске коју представљам у Савјету министара БиХ, захвалио министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову приликом нашег званичног сусрета у мају", додао је Црнадак.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче Срни да садашњи Савјет министара "и велики борци" за рјешавање проблема клириншког дуга нису ни знали да је то питање ријешено, нити су имали икакве заслуге, те да су били обавијештени тек када је све већ било готово и када је од њих тражено да се спроведе процедура.

"Ови из Федерације БиХ уопште нису имали појма да се то рјешава, а поготово ови из Републике Српске у заједничким институцијама. Тек када су добили готово ријешен проблем и када су тражили да се спроведе процедура онда су се укључили у све то. Прије тога нису имали никакве заслуге за тако нешто", рекао је Додик.

Извор: Срна