latinica  ћирилица
14/08/2017 |  10:27 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Човић: БиХ ће се градити и по мјери хрватског народа

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да су крајњи циљеви великог броја бошњачких националистичких структура усмјерени ка деконституисању Хрвата, што онда сигурно води према њиховом нестанку у БиХ.
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

"Тај процес би се окончао гашењем кантона, као нечег што је добро за Хрвате. Истина је, међутим, да би тиме Хрвати изгубили конзумирање аутономије у кључним подручјима за њихов опстанак и на крају би као народ изгубили мјесто у таквој БиХ", појаснио је Човић.

Он је за "Вечерњи лист" изјавио да то неће бити дозвољено, већ да ће се БиХ градити и по мјери хрватског народа, а да ће главни проблеми бити ријешени до сљедећих избора.

Према његовим ријечима, за БиХ је добро што су предсједници Хрватске Колинда Грабар Китаровић и Србије Александар Вучић прихватили позив да посјете БиХ, истакавши да је сврха ових састанака да се БиХ поново, на позитиван начин, стави у центар њиховог интересовања, те да се разговара о отвореним питањима која су важна за све три стране.

Човић је додао да би посјета лидера Србије и Хрватске требало да се догоди крајем овог или почетком сљедећег мјесеца.

"Након тога могуће је разговарати и о трилатералном састанку које ће додатно оснажити наше узајамно партнерство, те дати замах оперетивном рјешавању отворених питања на нивоу одговарајућих компоненти извршне власти", рекао је Човић.

Према његовим ријечима, једна од порука које ће сигурно бити послате јесте да се политичари не смију враћати у прошлост и проблемима из деведесетих година прошлог вијека, већ да треба гледати према ономе што доноси просперитет у овом тренутку, али и у будућности.

Човић је рекао да му није јасно зашто би некоме сметао добар однос њега, као хрватског члана Предсједништва БиХ, са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, изразивши увјерење да би сви политичари у БиХ морали да имају близак и заједнички однос повјерења и коректности.

"Истина је да Додик дуго година у континуитету показује висок ниво партнерског поштовања и испуњавања преузетих договора, као и разумијевања за позицију Хрвата. Управо то очекујем и од водећих бошњачких лидера, посебно Бакира Изетбеговића као најодговорнијег у том ланцу", нагласио је Човић.

Човић сматра да дијалог са Бриселом у протеклој години није био добар, те да су цијена тога били неспоразуми у вези са Упитником и обрадом одговора који на почетку нису пратили усаглашени механизам координације.

"Управо због таквих ствари Предсједништво има улогу неке врсте покретача и активног надзора над радом Савјета министара и константно интервенише према њему како би се до краја поштовало оно што је на највишем нивоу договорено. То је логично и нужно јер је ријеч о највећем политичком приоритету из подручја спољне политике за које је надлежно Предсједништво БиХ“, закључио је Човић.

Извор: Срна