latinica  ћирилица
14/08/2017 |  09:20 | Аутор: РТРС

Русија: Американци треба да напусте Авганистан

Војни контингент САД требало би да напусти Авганистан, јер је кампања Вашингтона била неуспjешна, сматра специјални представник предсједника Русије за Авганистан Замир Кабулов.

- Москва никада није пожуривала повлачење америчких трупа из Авганистана, али пошто америчка војска заиста ништа не може да уради, нека оде из Авганистана. Америчка кампања у Авганистану није успјела. Авганистан би могао да постане свјетски инкубатор међународног тероризма. У ствари, он је већ дјелимично такав - рекао је Кабулов за лист Известија.

Кабулов је такође нагласио да се Русија противи могућој замјени редовне америчке војске плаћеницима у Авганистану.

- САД су очајне и план да се професионална војска замијени плаћеницима је глупост. То ничему добром неће допринијети: плаћеници ће једноставно побјећи - додао је Кабулов.

- Све ово веома личи на колонијалну политику. Ерик Принс већ је предложио да се обнови Источноиндијска компанија. Ево и Американци су открили: Авганистан је за њих само колонија - истакао је Кабулов.

Према предложеном плану, 5.500 приватних предузетника, углавном бивших командоса, савјетоваће борбене трупе широм Авганистана. План такође предвиђа приватну ваздушну флоту од 90 авиона.

Раније је амерички лист УСА тудеј, позивајући се на оснивача једне од највећих свјетских војних компанија Блеквотер, Ерика Принса, саопштио да Бијела кућа активно разматра питање предавања приватним војним компанијама обезбјеђивање обуке и подршке војницима у Авганистану.

У Авганистану има око 13 хиљада војника међународне коалиције, укључујући и 8.400 америчких војника и официра.

Власти у Кабулу су у новембру 2015. држале под пуном контролом 72 одсто територије земље, а до новембра 2016. ова цифра је пала на 57 одсто.

Извор: Спутњик