latinica  ћирилица
09/08/2017 |  14:42 | Аутор: РТРС

Југовић: На јесен интензивирање градње

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је Срни да да је на подручју општине у току реализација неколико инфраструктурних пројеката, чија ће градња бити интензивирана на јесен.
Бошко Југовић, начелник општине Пале - Фото: РТРС
Бошко Југовић, начелник општине ПалеФото: РТРС

"Општина Пале одржава континуитет градње, а све са циљем љепшег изгледа Пала и стварања бољих услова за живот грађана", навео је Југовић.

Он је истакао да је у току реконструкција друге, од четири планиране улице.

"Завршена је реконструкција Улице Трифка Грабежа, у току је припрема и друге за асфалтирање, што ће бити завршено у наредних седам дана", нагласио је Југовић и додао да се реконструкција одвија спорије јер се упоредо врши реконструкцију канализационе и водоводне мреже.

Југовић каже да ће у наредних мјесец дана "Романијапутеви" почети реконструкцију тунела "Каловита брда", капиталног пројекта вриједног 1.461.000 КМ.

Он је додао да наредних дана треба да дође стручна екипа из "Путева Републике Српске" која ће утврдити режим одвијања саобраћаја и одредити алтернативне правце, а потребно је санирати и Романијску улицу.

"Не вјерујем да ће радови почети за мјесец дана јер је потребно урадити много припремних радова, а рок за завршетак је два мјесеца, односно прије почетка зимске туристичке сезоне", рекао је Југовић.

Када је ријеч о "Градској топлани", он је навео да су обезбијеђена средства за набавку енергента, уградњу спремишта за пепео, а да се изводе и радови на полагању ваздушног дијела топловода под земљу, тако да ће амбијент око "Топлане" бити другачији и "подношљивији" током зиме.

Југовић је истакао да је идуће године планирано измјештање "Топлане", највјероватније, на простор фирме "Фамос" који општина планира да купи.

Он је нагласио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик приликом посјете општини Пале рекао да ће републичке институције издвојити милион КМ за откуп простора фирме "Фамос" која је у стечају, како би ту била отворена индустријска зона.

"Општина купује земљу и објекте и покушаћемо санацијом тог простора да направимо пословну, односно привредну зону, а ту планирамо да буде премјештен и возни парк предузећа `Водовод` и `Комунално`, како би ослободили атрактивне локације у центру Пала", каже Југовић.

Он је додао да је зграда општине за наредну годину уврштена у "Програм енергетске ефикасности", што значи да ће бити замијењени кровна конструкција, столарија и фасада, али да је његова жеља да буде изграђена нова зграда, која би представљала репрезентативан објекат.

Југовић је рекао да је на Палама у току градња двије зграде и да се очекује почетак градње још једног објекта уз шеталиште, а у току је и израда пројектне документације и регулационог плана на локалитету бивше "Задруге" за изградњу великог стамбено-пословног објекта.

"Све ове активности покушавамо да одржимо у једном `ритму`, посвећујући пажњу и спортским и културним догађајима, који ће бити интензивирани у наредним данима пред крсну славу и Дан општине - Успење Пресвете Богородице", навео је Југовић.

Он је истакао да ће 25. августа бити одржана свечана сједница Скупштине општине и свечана академија, а за недјељу, 27. август, планирано је освештање реконструисаног Централног спомен-обиљежја палим борцима и ручак за чланове породица погинулих бораца у парохијском дому.

Југовић је додао да ће 28. августа обиљежавање крсне славе почети литургијом у цркви Успења Пресвете Богородице, потом литијом, након чега ће бити положено цвијеће на Централно спомен-обиљежје.

Славски обред и ручак биће организовани у салону "Станишић".

Извор: СРНА