latinica  ћирилица
28/07/2017 |  19:14 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Војна вјежба америчких и македонских војника

На највећем војном полигону у Македонији "Криволаку" данас је почела војна вјежба америчких и македонских војника под називом "Драгун гардијан" /Dragoon Guardian/.
Криволак - највећи војни полигон у Македонији (Фото: arm.mil.mk) -
Криволак - највећи војни полигон у Македонији (Фото: arm.mil.mk)


У вјежби учествује 300 америчких и 95 македонских војника са укупно 120 војно-инжењерских возила.

Почетак вјежбе у Куманову означили су македонски министар одбране Радмила Шећеринска и амерички амбасадор у Скопљу Џез Бејли.

Шећеринска је рекла да је војна вјежба одлична могућност за јачање билатералне сарадње македонске војске и оружаних снага САД, унапређење међусобног разумијевања и повјерења, побољшање интероперабилности македонских јединица, као и прилика за размјену искустава и развој стандардних оператвиних процедура.

Амбасадор Бејли рекао је да САД ради на томе да Македонија постане дио НАТО-а, било путем подршке реформама за јачање демократије или вјежби попут "Драгун гардијана".

Амерички војници у Куманову су представили борбена возила "Страјкер", возило "Буфало" за деминирање и другу инжењеријску опрему.

Осим у Куманову, америчка војна опрема биће представљена и у Скопљу, Штипу, Велесу, Струмици и Струги.

Македонска војска прошле године учествовала је у 16 међународних активности, а у овој планирала учешће у 28 међународних војних вјежби, конференција и радионица.

Војна вјежба "Драгун гардијан" завршава се 10. августа.

 Извор: Срна