latinica  ћирилица
28/07/2017 |  18:08 ⇒ 29/07/2017 | 13:11 | Аутор: РТРС

Суша умањује приносе култура за трећину! (ВИДЕО)

Суша озбиљно угрожава овогодишњу пољопривредну производњу. Процјена ресорног министарства је да је досад принос кукуруза и соје умањен за 30 одсто.
Суша - Фото: РТРС
СушаФото: РТРС

Метеоролошке прогнозе нису охрабрујујуће, па се због високох температура и мањка падавина у августу и септембру може констатовити да ће 2017. година имати све одлике екстремно сушне године.

Посљедице суше биће ублажене само на подручјима која се наводнњавају, за шта је Влада Републике Срспке обезбиједила око 40 милиона марака. На Пољопривредном добру Семберија, у Новом Селу, обезбијеђена је хидрантска мрежа на око 600 хектара.

- Успјели смо да обезбиједимо надземну мрежу на око 400 хектара, а сљедеће године још 200 хектра. Обрађујемо око 2.5 хиљада хектара, а то занчи да се наводњава око 25 одсто - рекао је Стеван Трифковић директор ПД Семберија.

Штета од суше на кукурузу и соји је од 30 до 50 одсто. Кукуруз је у фази оплодње када му је потребно највише влаге, а сушни период из јуна и јула биће настављен и у августу и септембру, упозоравају метеоролози. Пољопривредници тврде да ће и заливање тифонима, само дјелимично сачувати квантитет и квалитет рода, уз напомену, да трпе додатне трошкове производње.

Драгиша Сакић, пољоприврденик из Попова, каже да почиње са наводњавањем, а то му повећава трошкове производње. Каже да је и само наводњавање ризично уз овако високе температураме, а то све дјелује погубно по пољоприврденике.

Сачувати аграр инвестицијама у системе за наводњавање једна је од најзначајнијих активности ресорног министарства. Осим Семберије и Посавине, системи се граде и у Требињу на 869 хектара, Љубињу на 250 хектара, Братунцу на око 430 хектара. 

Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, каже да ће системи наводњавања бити рађени у Поткозарју, Лијевче пољу на око 1.200 хектара, Семберији на 400 до 500 хектара, те уређен канал Врбаса.

Суша десеткује и повртарску производњу на отвореном, те воћарство и виноградарство. Осим биљне, штета од суше одразиће се и на сточарску производњу, па је се може очекивати да ће сектору аграра бити неопходна помоћ.