latinica  ћирилица
28/07/2017 |  18:00 | Аутор: РТРС

Хашко тужилаштво тражи од београдског суда транскрипте

Тужилаштво Хашког трибунала саопштило је да је крајем маја затражило од предсједника Вишег суда у Београду и судије за претходни поступак Одјељења за ратне злочине транскрипте и снимке са саслушања троје радикала, чије је изручење Хагу суд одбио, пошто је закључио да за то нису били испуњени законски услови.
Хашки трибунал (Фото: Flickr) -
Хашки трибунал (Фото: Flickr)

Првостепену одлуку је донио управо судија коме се тужилаштво обратило, а потврдило је кривично ванрасправно вијеће суда, будући да су закључили да према српском Закону о сарадњи са Хашким трибуналом нису испуњени услови за предају и хапшење радикала.

Суд сматра да је правна обавеза Србије да испоручује само окривљене за најтеже ратне злочине, геноцид и злочине против човјечности, што код радикала није случај јер се терете за непоштовање суда, односно утицање на свједоке у поступку против лидера СРС-а Војислава Шешеља.

Тужилаштво у Хагу је сада затражило и помоћ Хашког трибунала за прибављање транскрипата и снимака поступка који се тичу и саслушања радикала пред судијом, као и транскрипата и снимака седнице кривичног вијећа које је потврдило одлуку о неизручењу Петра Јојића, Вјерице Радета и Јове Остојића - који је недавно преминуо.

Трибунал иначе сматра да је Србија дужна да сарађује "по сваком захтјеву за асистенцију", па и у случају који се тичу непоштовања суда, а прошле године је од наше земље тражио и да се промјени законодавство тако да се омогући изручење радикала.

Хашко тужилаштво је оптужило Радету, Јојића и Остојића да су вршили притисак на двојицу свједока тужилаштва да свједоче у корист Шешеља, нудећи им противуслуге.

Шешељ је у марту прошле године првостепеном пресудом Трибунала у Хагу ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протјеривање Хрвата из Војводине.

Извор: РТС, Танјуг