latinica  ћирилица
28/07/2017 |  16:40 | Аутор: РТРС

Просјечан принос пшенице у Семберији пет тона по хектару

Просјечан принос пшенице у Семберији је пет тона по хектару, а квалитет зрна је виши од очекиваног, саопштено је из Одјељења за пољопривреду града Бијељина.
Пшеница (Фото: Sputnik/Igor Zarembo) -
Пшеница (Фото: Sputnik/Igor Zarembo)


"Имајући у виду релативно неповољне временске услове, који су пратили усјеве пшенице од сјетве, па све до жетве, квалитет зрна је виши од очекиваног", наводи се у саопштењу.

Због високе температуре и недовољних падавина, посебно у јуну, жетва стрних жита је у Семберији почела знатно раније него што је уобичајено за ово подручје.

Захваљујући сувом времену жетва је, без већих проблема, углавном завршена у првој декади јула.

"Пољопривредни произвођачи су незадовољни, јер се цијена пшенице од стране млинара и откупљивача и ове године утврђује тек након жетве и поново је ниска - око 300 КМ по тони", истичу у надлежном градском одјељењу.

У саопштењу се наводи да је производња пшенице исплатива тек са најављеним подстицајима са републичког нивоа од 200 КМ по хектару и премији од 0,05 КМ по килограму.

Према незваничним подацима, које има градско Одјељење за пољопривреду, тек око 990, или свега 17 одсто регистрованих пољопривредних газдинстава у Бијељини имаће право на добијање подстицаја, и то на укупној површини од 5.500 хектара.

Ове године на подручју Бијељине стрним житима било је засијано 16.322 хектара, од чега је пшеница, као главна култура, заузимала површину од 13.200 хектара.

Извор: Срна