latinica  ћирилица
28/07/2017 |  16:16 | Аутор: РТРС

Србија: Обиљежено 178 година војног здравства и Дан санитетске службе

На Војномедицинској академији /ВМА/ у Београду, у присуству министра одбране Србије Александра Вулина обиљежено је 178 година војног здравства и Дан санитетске службе ове војне здравствене установе.
Војномедицинска академија (ВМА) (Фото: vma.mod.gov.rs) -
Војномедицинска академија (ВМА) (Фото: vma.mod.gov.rs)

Честитајући празник припадницима санитетске службе, Вулин је истакао да су припадници војног здравства понос армије, али и понос нације, која може да се похвали какве је људе одшколовала и отхранила и какви људи брину о њој, саопштено је из Министарства одбране.

"У готово два вијека традиције, које наше војно здравство биљежи, нико не може да каже колико је живота спасено и колико пута је и хуманост и знање надвладало и ратове и људску потребу и људску жељу да нанесе зло и бол", навео је Вулин.

Он је додао да нико не може да каже колико пута је за 178 година српски војни qекар учинио подвиг о коме се, можда, никада неће знати, али које је бар једно људско биће запамтило.

"Немојте никада заборавити да сте ви потомци оних љекара, који су и у поразу били у стању да брину о противничком војнику као о себи. Ви сте потомци оних љекара, који су у албанској голготи дјелили лек и парче хлеба и са својим војником и са својим народом и са заробљеником", поручио је Вулин.

Он је навео да је много зла и много лажи просуто по српском народу, те да је много пута о њему говорено језиком мржње и много пута говорено тако да истине неких других постану српске истине.

"Много пута се лаж просипала по глави овог народа и много пута смо оптуживани за оно што нисмо ни радили, а ни мислили да радимо. Али, још нико никада није рекао да је српски љекар урадио нешто лоше. Никада", истакао је Вулин.

Свечаности на ВМА су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретари у Министарству здравља, заступник начелника ВМА Мирослав Вукосављевић, бројни гости, сарадници и запослени у војном здравству.

Дан санитетске службе обиљежава се у знак сјећања на 30. јул 1839. године када је указом Намесништва доктор Емерих Линденмајер постао први законски и указом постављени Начелник српског војног санитета.

Извор: СРНА