latinica  ћирилица
28/07/2017 |  16:05 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Малинари предали род, али се још не зна цијена (ВИДЕО)

Берба малина у средњем Подрињу приводи се крају, а још није познато колика ће бити овогодишња откупна цијена.
Берба малине - Фото: РТРС
Берба малинеФото: РТРС

Произвођачи и удужења малинара траже прошлогодишњу цијену од 3,3 марке за килограм.

Иако су обрали и предали хладњачарима комплетан овогодишњи род, произвођачи малина у средњем Подрињу за своје производе нису добили новац, нити знају колика ће бити цијена.

На посједу Илије Милетића, након малина на род је стигла и купина. Она се нада да ће цијена за малину бити барем као прошле године, а за килограм купине је прошле године цијена била 50 фенинга, што је веома мало.

Породица Нешковић из Побрђа, код Братунца, на два и по дунума површине произвела је око 5,5 тона малине што је овогодишњи рекорд. Иван Нешковић очекује цијену од 3,5 КМ за килограм, јер, како истиче, све испод ове цијене се не испати радити.

У Регионалном удуржењу малинара кажу да ће се на све начине супроставити извозном лобију и манипулацијама откупљивача, најављују и протесте и блокаду хладњача ако цијене буду ниске.

Иван Стојановић, Удружење малинара Виламет, општина Милићи, Братунац и Сребреница, истакао је да они траже да цијена буде баерем 3,5 КМ, а Виламет 3,3 марке. Каже да неће дозволити да неко уцјењује њих и њихов производ.

Берба малине у Српској је при крају, а произвођаче овог воћа и даље мучи неизвјесност, јер хладњачари, иако су преузели сав род, још нису одредили коначну откупну цијену.