latinica  ћирилица
28/07/2017 |  15:24 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево: Преквалификацијом до посла у ИТ сектору

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић разматрао је данас са представницима Филијале Источно Сарајево Завода за запошљавање, Електротехничког факултета /ЕТФ/ у Источном Сарајеву и "Бит алијансе" могућност увођења програма за преквалификацију и доквалификацију из области информатике.
Источно Сарајево - Фото: РТРС
Источно СарајевоФото: РТРС

Програм би полазницима омогућио брзо запошљавање у фирмама које се баве информационим технологијама.

Ријеч је о једногодишњем програма цјеложивотног учења, који би био организован на ЕТФ-у, саопштено је из Града Источно Сарајево.

Вуковић је рекао да је приликом посјете ЕТФ сазнао за покушаје увођења студијског програма који би у краћем времену омогућио школовање кадрова неопходних ИТ сектору, односно, конкретним фирмама које би сарађивале у програму.

"Иако образовање није у нашој изричитој надлежности, желио сам да се Град Источно Сарајево укључи у ове активности. Универзитет и сви факултети појединачно веома су нам важни", рекао је Вуковић.

Он сматра да ЕТФ ужива велики углед и производи квалитетан кадар, који брже него у другим областима, може да пронађе запослење.

"Цијенећи значај овог факултета, али и због великог проблема који имамо, а то је незапосленост, сматрамо да је неопходно да се пронађе начин да се организује овај студијски програм, односно програм преквалификације или доквалификације", истакао је Вуковић.

Руководилац Филијале Источно Сарајево Завода за запошљавање Бранко Короман рекао је да Завод има програме за преквалификацију и доквалификацију радника, те упознао представнике ЕТФ-а и "Бит алијансе" о условима који су потребни за пријаву на јавни позив.

Короман је објаснио да Завод стимулише фирме, односно, послодавце да запошљавају одређени кадар, те да би активности требало усмјерити у том правцу, да се на јавни позив пријављују послодавци, у овом случају ИТ компаније, који траже одређен број радника, односно, имају потребу за преквалификацијом радника.

Короман је додао да ће Завод покушати да, уколико све друго у међувремену буде усклађено, финансирање преквалификације и доквалификације стручњака из области информатике уврсти у програм активности за наредну годину.

Представници ЕТФ-а рекли су да једногодишње школовање, које планирају да организују на факултету, за почетак не би било формално, него би се изводило у форми озбиљног курса, након којег би полазници који савладају знања и успјешно заврше обуку имали скоро загарантован посао.

Кад се заврше све потребне процедуре, настава би се изводила у оквиру двогодишњег студијског програма.

Представници "Бит алијансе" рекли су да је то удружење, као водеће удружење компанија за софтверску индустрију у БиХ, састављено од 14 најистакнутијих компанија у сектору информационих технологија.

Извор: СРНА