latinica  ћирилица
28/07/2017 |  14:36 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Вулин: Ослобађањем Јакупија настављена пракса заташкавања албанских злочина

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да су правосудни органи на Космету ослобађањем Љирима Јакупија, званог Командант Наци, још једном потврдили да су инструмент у рукама политике и да не намјеравају да прекину са праксом заташкавања и релативизовања албанских злочина.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Ђурић је саопштио да су те злочине током сукоба на Косову и Метохији, у име фашистичке великоалбанске идеје, починили чланови терористичких организација, такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ и Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца /ОВПМБ/.

"Ново ослобађање Јакупија свих оптужби, пет година након ослобађања оптужбе за терористичке акте на југу Србије почињене 2003. године, само је још једна порука којом се потврђује и неуспех међународне заједнице да на Косову и Метохији направи друштво засновано на владавини права", оцијенио је Ђурић.

Он је истакао да одлука да се на слободу пуштају оптужени терористи за почињене злочине показује да на Косову и Метохији нема правде ни за српске, али ни за албанске жртве терора такозваних ОВК и ОВПМБ, и да је Србе на Космету дозвољено убијати.

"Друштво на Косову и Метохији биће у озбиљној вредносној и безбедносној кризи, док год улицама буду слободно шетали шефови криминалних и паравојних кланова, а демократизација и мултиетничност ће бити само мртво слово на папиру", сматра Ђурић.

Он је нагласио да су почетком мјесеца правосудни органи на Косову и Метохији ослободили градоначелника Србице Самија Љуштакуа свих оптужби за ратне злочине, а прије два мјесеца обустављена је истрага за злочин над 14 српских цивила у Старом Грацком.

"Истинска демократија подразумева отклон друштва од злочина и организованог криминала, а правосуђе у томе мора имати пресудну улогу, међутим, правосуђе на Косову и Метохији изнова и изнова доказује да је оруђе у служби оних који би требало да се први нађу на његовом удару", рекао је Ђурић.

Он је навео да одлуке судова на Косову и Метохији показују да привремене покрајинске институције "немају капацитет за прављење таквог отклона и окретање ка будућности", која неће бити оптерећена злочиначким насљеђем тамошње политичке елите.

Љирим Јакупи /38/, звани Нациста, који се борио у сукобима на Косову, југу Србије и у Македонији, ослобођен је на Косову свих оптужби због којих се посљедњих годину дана налазио у кућном притвору.

Против њега је вођено више поступака пред међународним правосуђем на Косову, али и у Србији. Јакупи је био и оптужен за напад на полицајце у Тетову и Скопљу 2005. године. Еулекс тврди да је Јакупи побјегао са мјеста злочина, а ухапшен је на Косову у јануару 2014. године и од тада се налази у притвору.

Јакупи је у Србији осумњичен за неколико кривичних дјела, између осталих за нападе на полицију код Бујановца, оружане акције и пљачке, а према подацима српских безбједносних служби, важи за стручњака за експлозив.

Оптужница врањског Окружног тужилаштва терети Јакупија са сарадницима за убиство припадника српске Безбједносно-информативне агенције /БИА/ Селвера Фазлијуа у Бујановцу 2013. године, удруживања ради непријатељске дјелатности, недозвољено држања оружја и муниције, постављање експлозивних направа.

Љирим Јакупи био је најтраженији међу албанским одметницима, а ухапшен је у Приштини 2010. године, три године након што је на спектакуларан начин побјегао из затвора Дубрава код Истока.

Средином 2009. године истрагу против Јакупија покренуле су српске власти, након серије напада код Бујановца и у Прешеву, наводећи да је директно учествовао или је послао чланове своје групе да минобацачем гађају припадника Жандармерије и баце бомбу на стамбену зграду у Прешеву.

Извор: СРНА