latinica  ћирилица
27/07/2017 |  18:39 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ тражи убрзано књижење војне имовине; Српска против (ВИДЕО)

Предсједништво БиХ задужило је Министарство одбране да убрза активности на књижењу непокретних перспективних војних локација и да о томе обавијести Предсједништво.
Војна имовина - Фото: РТРС
Војна имовинаФото: РТРС

Овај закључак, донесен након разматрања извјештаја са састанка Сјевероатланског савјета и представника БиХ 20.јуна у Бриселу, разљутио је СНСД. Њихов посланик у бх. парламенту Душанка Мајкић пита - како је могуће да такву одлуку усвоје сва три члана Предсједништва, те поручује да је став Републике Српске познат – нема књижења имовине док се не донесе закон.

Република Српска годинама се бори да касарне, релејна чворишта, полигони и друге локације перспективне имовине не постану власништво БиХ. Стога, јасан је став - нема књижења војне ни друге имовине без споразума ентитетских влада и Савјета министара, што је основа за даљи поступак, поручује СНСД-ова Душанка Мајкић.

- С обзиром да на том плану нико ништа не ради и с обзиром да се мисли да ће се на силу присилити Правобранилаштво, додуше врши константан притисак на институције Републике Српске, мислим да став власти у Републици Српској такав да нема књижења док се не заврше претходне радње, а то значи закон и споразум. И до тада може да предлаже ко шта хоће. Мени је необично да је такву одлуку, ако је то тако, да је гласао и члан председништва из Републике Српске - истакла је посланик СНСД-а у ПС БиХ Душанка Мајкић.

Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића поручују да није било, нити ће бити законских, правних нити било каквих других промјена у ставу Предсједништва када је ријеч о књижењу војне имовине. 

- Јасно је да ће о књижењу војне имовине у Републици Српској одлучивати правосудни органи и да ће ти процеси трајати годинама - саонштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Књижење перспективне војне имовине ради се на захтјев Министарства одбране, када доставе Правобранилаштву комплетну документацију, ми технички спроводимо књижење, поручује в.д.правобраниоца БиХ Млађен Мандић. У Федерацији то раде судови, и до сада је уписано 15 локација; у Републици Српској - ниједна. 

- То је још једна одлука Председништва у вези са књижењем перспективне војне имовине. То је перманентан задатак Правобранилаштва и Министарства одбране. До сада је уписано 15 локација у Федерацији, има још 10 рјешења која су у фази жалбе, очекујемо да ћемо и то укњижити. Међутим, на територији Републике Српске није укњижена ниједна локација. Постоји само правоснажна судска пресуда Суда БиХ у вези Великог Жепа, али на наш захтев за укњижбу Управа за имовинско-геодетске односе Републике Српске је одбила укњижбу. Према томе, стање је какво је и било пре мјесец дана - навео је в.д. правобраниоца БиХ Млађен Мандић.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић, према писању медија, тврди да закључак три члана Предсједништва БиХ не мијења јединствен став српских политичара о овом питању. Мисле ли онда да одступе од закључка? Одговарајући на то питање, Јеринић је поручио: не књижимо ми имовину, већ Правобранилаштво БиХ.