latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:27 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Отворена привредно-туристичка манифестација "Златне руке Поткозарја" (ВИДЕО)

У Приједору је, у оквиру Културног љета 2017, свечано отворена привредно-туристичка манифестација "Златне руке Поткозарја" која је окупила велики број излагача.
Златне руке Поткозарја - Фото: РТРС
Златне руке ПоткозарјаФото: РТРС

Своје производе представили су појединци и удружења која израђују народне рукотворине, његују етно стил и чувају културно благо.

Скулптуре од дрвета, израђене моторном пилом, производи су Приједорчанина Младена Стакића који први пут учествује на овој манифестацији. Неколико самосталних изложби, подстрек су за учешће на продајној етно изложби.

- Имам од клупа, фотеље, птице, ћуке и тако радим и разне ствари - навео је умјетник Младен Стакић.

Поред продајног и изложбеног дијела, ова етно манифестација има и такмичарски карактер. Други дан, комисија ће изабрати најбоље експонате уз новчане награде, као и најљепше уређен изложбени штанд.

- Сама манифестација има за циљ да окупи све ствараоце рукотворина, односно очување традиције, културе народа Поткозарја - истакла је директорка Туристичке организације Приједор Амина Ганић.

- Ово је лијепа прилика да сви људи златних руку из Поткозарја покажу грађанима града Приједора чиме се баве, каква умјетничка дјела стварају, какве рукотворине производе, а све је то у склопу са духом и традицијом ових простора и његују се традиције старих времена као и савремена достигнућа - нагласио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

И слушаоци Радија Републике Српске могли су у преносу да прате дешавања на манифестацији која је окупила 40 излагача.

- Манифестација златне руке Поткозарја свакако су одличан повод да пренесемо данашњу слику Приједора нашим слушаоцима и да их упознамо са свим оним богатством којим Поткозарје обилује - рекла је уредница редакције дневног програма Радија Републике Српске Славица Бркић.

Организатор је Туристичка организација града Приједора, а покровитељ Градска управа. На манифестацији је организован и богат културно-умјетнички програм.