latinica  ћирилица
27/07/2017 |  12:32 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Продановић: СНСД ће подржати смјену Савјета министара

Лазар Продановић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ сматра да би било логично и морално да Савјет министара БиХ поднесе оставку, јер нема подршку ни сопствене већине од које је конститусан.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Он је нагласио да СНСД није заинтересован за учешће у оваквом Савјету министара, те додао да странка сматра да је најбитније јачање позиције Републике Српске у складу са уставима и РС и БиХ. Према његовим ријечима, од почетка је била неприродна парламентарна већина која је створена и која је изабрала извршну власт, што се и показало, јер њихово дјеловање није направило никакав корак напријед у БиХ, како у економском смислу, тако ни у приближавању ЕУ.

"Мој утисак је да Савјет министара не подржавају ни они који су га кандидовали, а чак нема подршку ни у сопственим политичким партијама, због позиционирања различитих структура унутар њих", казао је Продановић

Најавио је да ће, ако буде покренута иницијатива о смјени Савјта министара, СНСД подржати овакав захтијев, јер је садашњи начин функционисања извршне власти у БиХ немогућ и наноси огромну штету земљи, односно успорава пут БиХ ка ЕУ. Он је подсјетио на писмо које је Савјету министара упутио Европски комесар за проширење Јоханес Хан, да је “доста приче бх. представника законодавне и извршне власти, без практичног дијела“. Продановић је оцијенио да је БиХ у сваком смислу нестабилна земља - економски, јер зависи од кредита и помоћи, а и политички, јер се прича оно што се мисли да други желе да чују.

Коментаришући смјену Николе Шпирића са позиције и члана и предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Продановић је рекао да је очито да је интерес садашње већине да потпуно елиминише утицај опозиције над радом ОБА-е. Према његовим ријечима, ова агенција би требало да ради у складу са законом и буде у итересу свих грађана БиХ, али и да буде ван домета било каквих политичких моћника. Продановић је истакао да СНСД-у, као најјачој опозиционој политичкој партији у БиХ, припада позиција предсједавајућег ове комисије.

Извор: Независне новине