latinica  ћирилица
26/07/2017 |  09:25 ⇒ 09:32 | Аутор: РТРС

Слуцки: Нема простора за обнављање односа Русије и САД

Приједлог закона о новим санкцијама против Русије, који је усвојен у Представничком дому САД, озбиљно поткопава могућност обнављања руско-америчких односа, изјавио је данас Леонид Слуцки, шеф Комисије за спољне послове у руској Државној Думи.
Леонид Слуцки (фото: Wikipedia / A.Savin) -
Леонид Слуцки (фото: Wikipedia / A.Savin)

"Без сумње, ширење рестрикција поткопава могућност за обнављање руско-америчких веза и додатно ће их закомпликовати у догледној будућности", рекао је Слуцки.

Он је додао да је "скоро на нулу смањена могућност за дипломатске маневре" у руско-америчком дијалогу, пренио је ТАСС.

"Санкције, уколико их потпише предсједник САД Доналд Трамп, постају најобимније и најкомплексније од 2014. године и погодиће не само руске компаније, него и остале државе које ће сарађивати са Русијом, укључујући велики енергетски сектор", нагласио је руски посланик.

Слуцки је оцијенио да приједлог закона има за циљ да застраши не само Русију, него и америчке партнере у Европи.

"Ту се директно нагалшава циљ промовисања америчког течног природног гаса на глобалним тржиштима. Да би се то постигло, потребно је уклонити руски гас са тржишта. У Европи је овакав приступ већ описан као противан свим нормама међународног права и као кршење стабилности и енергетске безбједности континента", додао је Слуцки.

Он је рекао да се нада да ће Европска комисија "брзо упутити адекватан одговор" и да "неће подржати рестриктивне мјере које се диктирају са друге стране океана".

"Вријеме је да Брисел почне да спроводи своју политику умјесто да плеше по нотама из Вашингтона и да се повинује инструкцијама о томе с ким треба бити пријатељ и с ким треба трговати", закључио је Слуцки.

Представнички дом америчког Конгерса усвојио је са 419 гласова "за" и три "против" нове санкције против Русије и приморао предсједника Доналда Трампа да затражи дозволу од посланика прије него што ублажи било какве казнене мјере.

Извор: СРНА