latinica  ћирилица
26/07/2017 |  08:38 ⇒ 10:38 | Аутор: РТРС

Рад Савјета министара БиХ на дневном реду Представничког дома ПС БиХ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас би требало да разматра Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

У извјештају се, између осталог, наводи да БиХ на крају 2016. биљежи значајно побољшање економских параметара у односу на посљедњу декаду, највеће приходе, најмању задуженост у регији, те значајан пораст броја запослених. На основу Извјештаја 2016. је била најуспјешнија година на путу европских интеграција БиХ од момента покретања тог процеса.

Истиче се и да је Савјет министара БиХ израдом и усвајањем бројних докумената из области европских интеграција, испуњавањем постављених политичких предуслова за даљњи напредак и реализацијом преузетих обавеза у складу с обавезама из Споразума о стабилизацији, значајно убрзао европске процесе у БиХ.

Осим рада Савјета министара Представнички дом требао би разматрати Приједлог закона о измјенама Закона о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ, који је предложио посланик Момчило Новаковић. Предвиђено је и разматрање Приједлога закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ и Приједлога закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ.

Посланици би требали размотрити и Препоруке са конференције “Национални јавни радио-телевизијски сервис БиХ“.

Сташа Кошарац из СНСД-а, на почетку расправе о дневном реду, поново је затражио да се у дневни ред сједнице уврсти захтијев СНСД - а за смјеном Шефика Џаферовића као предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Александра Пандуревић, посланик СДС-а, затражила је смјену Николе Шпирића, предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавештајно- безбједносне агенције. Умјесто њега, Пандуревић је предложила именовање Борислава Бојића (СДС). Подсјетимо, Заједничка комисија за надзор над радом ОБА јуче је већином гласова изгласала да Шпирић остане на овој функцији.

Коментаришући то што се на дневном реду налази само 11 тачака посланик СДП-а, Саша Магазиновић, рекао је да је ово никад мања сједница и никад већа срамота.

"Ово прелази у праксу која није добра", рекао је Магазиновић.

Извор: Агенције