latinica  ћирилица
26/07/2017 |  08:10 | Аутор: РТРС

Представнички дом Конгреса САД усвојио нове санкције против Москве

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је нове санкције против Русије и приморао предсједника Доналда Трампа да затражи дозволу од посланика прије него што ублажи било какве казнене мјере.

За сада није познато када ће усвојени приједлог закона стићи у Бијелу кућу, гдје Трамп треба да га потпише.

Приједлог још мора да прође гласање у Сенату, у којем се тренутно води бурна дебата о реформи здравственог система уочи љетње паузе у раду.

Нове санкције уведене су због наводног мијешања Русије у предсједничке изборе у САД 2016. године и потенцијалне тајне сарадње Трамповог тима са Москвом.

Русија је демантовала да је утицала на побједу Трампа на предсједничким изборима и да је имала контакте са члановима његовог изборног тима.

Бијела кућа је објавила да Трамп још није одлучио да ли ће потписати нове мјере. У случају његовог одбијања, посланици имају законску могућност да гласањем пониште његов вето.

"Иако предсједник подржава оштре санкције против Сјеверне Кореје, Ирана и Русије, Бијела кућа преиспитује приједлог закона из Представничког дома и чека завршни законски пакет за предсједника", изјавила је портпарол Бијеле куће Сара Сендерс.

Нове санкције против три државе усвојене су са 419 гласова "за" и три "против".

У приједлогу закона указује се на поступке ЕУ, чије чланице зависе од руског гаса. Чланови Конгреса рекли су да су санкције уобличене на начин који неће угрозити Европљане и енергетски сектор.

Извор: СРНА