latinica  ћирилица
25/07/2017 |  17:48 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Посао за 126 незапослених грађана Зворника (ВИДЕО)

Завод за запошљавање Републике Српске обезбиједио је ове године кроз различите пројекте посао за 126 незапослених грађана Зворника, у шта је уложено 600.000 марака.
Завод за запошљавање Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за запошљавање Републике СрпскеФото: РТРС

Данас су потписани уговори између Завода за запошљавање Републике Српске и послодаваца који ће запослити 106 лица, као и са 20 предузетника којима су одобрени пројекти самозапошљавања. Овакви програми спроводе се већ низ година и један су од разлога због којих је број незапослених на подручју Зворника смањен.

Драган Мирковић , магистар економије, без посла је 13 година, од када је његово предузеће завршило у стечају. У оквиру програма самозапошљавања демобилисаних бораца добио је финансијску помоћ коју ће искористити за опремање аутопраонице.

Самосталну дјелатност покренуо је и Владан Симић, сервисер расхладних уређаја. Нада се да ће у новооснованом сервису отворити још радних мјеста.

- Овај новац, да тако кажем, је додатни вјетар у леђа да покренем своју самосталну дјелатност о којој сам већ дуже времена размишљао тако да се надам да ће све бити како треба, каже Симић.

На евиденцији Завода сада је 4.500 Зворничана, што је 10 одсто мање него у истом периоду прошле године.Највећи број незапослених лица из Зворника , ове године је кроз пројекте Завода за запшољавање нашао радно мјесто у области грађевинарства и индустрије.

Завод за запошљавање Републике Српске годинама кроз ове , као и пројекте Заједно до посла, програме подршке запошљавању Рома, затим лица старијих од 50 година, и пројекат запошљавања приправника, смањује број незапослених. У ове пројекте пласирано је 10 милиона марака.

- Оно што очекујемо у овој години је регресно плаћање доприноса, послодавци ће имати могућност да аплицирају за пројекат који ћемо радити заједно са Владом, гдје ћемо кроз регресно плаћање доприноса пласирати укупно 16 милиона марака за новозапослена лица искључиво у привреди, поручио је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Од првог августа, одлуком о реорганизацији, у Зворнику ће почети да ради Филијала Завода за запошљавање Републике Српске.