latinica  ћирилица
25/07/2017 |  08:46 | Аутор: РТРС

Представнички дом Конгреса САД гласа о новим санкцијама Русији

Представнички дом америчког Конгреса гласаће данас о приједлогу закона о новим санкцијама против Русије послије компромиса који је постигнут у Вашингтону током викенда.

Према приједлогу закона, могле би бити кажњене европске фирме које доприносе развоју руског енергетског сектора. Увођење санкција раније је образложено наводним мијешањем Русије у изборе у САД и припајањем Крима. Нове санкције против Ирана и Сјеверне Кореје због њихових оружаних програма и тестирања балистичких пројектила такође су дио предложеног закона.

Једна од одредби новог закона отежава предсједнику Доналду Трампу да убудуће једнострано ублажава казнене мјере против Москве. Трамп се у почетку противио оваквом законском рјешењу, али се суочио са скоро једногласним ставом републиканаца и демократа у Конгресу, па је Бијела кућа попустила.

Сенат је средином јуна усвојио пооштравање санкција против Русије са 98 гласова "за" и два "против", а сада се очекује и усвајање приједлога закона у Представничком дому. Текст закона потом се враћа у Сенат на завршно усвајање, што се очекује прије љетње паузе средином августа.

Извор: СРНА