latinica  ћирилица
24/07/2017 |  17:06 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Петрово: У оквиру пројеката реализовано 182.000 КМ

На подручју општине Петрово спроведени су пројекти у износу од 182.000 КМ, које су путем програма "Јачање улоге мјесних заједница у БиХ" финансирале владе Швајцарске и Шведске, те општина Петрово, саопштено је из локалне управе.
Петрово - Пројекти - Фото: СРНА
Петрово - ПројектиФото: СРНА

Владе Швајцарске и Шведске обезбиједиле су 140.000 КМ, а из буџета општине око 42.000 КМ. Пројекте је реализовао Развојни програм УН /УНДП/.

У радној посјети општини Петрово данас су боравиле делегације амбасада Швајцарске и Шведске у БиХ, као и представници УНДП-а, да би се упознале о реализованим пројектима.

Између осталих, реализовани су инфраструктурни пројекти у пет мјесних заједница ове општине, бројне обуке које су прошли представници мјесних заједница, набављен је ултразвучни апарат, те формирана мрежа волонтера који ће помагати старијој популацији у удаљеним дијеловима општине.

Директор за сарадњу Амбасаде Швајцарске у БиХ Барбара Шојер нагласила је да је реализацијом програма "Јачање улоге мјесних заједница у БиХ" направљен додатни искорак у односу на претходне, јер је спуштен на онај ниво гдје људи заиста живе и реализују своје потребе.

Представник Амбасаде Шведске у БиХ Марио Игњевић изразио је задовољство чињеницом да општина Петрово континуирано аплицира за пројекте и добија подршку Владе Шведске, те нагласио да овај пројекат већ даје добре резултате.

Замјеник резидентног представника УНДП-а у БиХ Сукроб Кошмухамедов подсјетио је да је укупан буџет пројекта 14,5 милиона КМ и да локалне заједнице учествују са 30 одсто властитих средстава.

"То показује да домаће власти осјећају одговорност и да је овај пројекат и њихово власништво", рекао је Кошмухамедов и истакао да су све реализоване пројекте препознали грађани.

Предсједник Скупштине општине Петрово Брано Марјановић упутио је захвалност владама Швајцарске и Шведске, као и УНДП-у, који путем овог пројекта пружају велику помоћ становништву ове локалне заједнице.

Након састанка у згради општине, делегације су посјетиле Дом здравља "Озрен", за који је путем овог пројекта набављен нови ултразвучни апарат и мјесну заједницу Кртова, гдје је реализован пројекат асфалтирања и уређења школског полигона, наведено је у саопштењу.

Извор: СРНА