latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:42 | Аутор: РТРС

"Брегзит": Барније тражи да Британија "разјасни" кључна питања

Преговарач ЕУ о "Брегзиту" Мишел Барније рекао је да Британија треба да "разјасни" став о кључним питањима, попут права грађана и "закона о разводу" од европског блока.
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit) -
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit)

Барније је изјавио да је остварен напредак у разговорима са британским министром за "Брегзит" Дејвидом Дејвисом у областима у којима је он био јасан.

Званичник ЕУ је додао да још постоје разлике у вези са тиме да ли ће резиденцијална права бити гарантована и како ће бити регулисано питање путовања у Ирску.

Барније се обратио новинарима на крају друге рунде разговора о иступању Британије из ЕУ, пренио је Би-Би-Си.

Он је додао да Брисел вјерује да права европских грађана треба да подржи Суд правде ЕУ, што је раније одбацила британски премијер Тереза Меј.

Барније је рекао да има неслагања и када је ријеч о "правима будућих чланова породица или `извозу` одређених социјалних бенефиција".

"Чим Велика Британија буде спремна да разјасни природу ових обавеза, ми ћемо бити спремни за дискусију са британским преговарачима", нагласио је Барније.

Дејвис је рекао да су разговори били тврди, али да има разлога да се буде позитиван када је ријеч о свеукупом стању преговора.

Извор: СРНА