latinica  ћирилица
19/07/2017 |  20:06 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Тадић: Било какве измјене Изборног закона побољшавају статус Срба у ФБиХ

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић изјавио је данас да било каква интервенција у Изборном закону БиХ у складу са одлуком Уставног суда у вези са апелацијом Боже Љубића побољшава статус Срба у Федерацији БиХ.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

"Све што рјешава тренутну ситуацију, а то је да Клуб делегата у Дому народа ФБиХ из реда српског народа уопште није попуњен, боље је рјешење од оног које је сада на снази", рекао је Тадић новинарима у Сарајеву, након што је Дом народа парламента БиХ по хитној процедури усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ који су у парламентарну процедуру упутили чланови Клуба хрватских делегата у овом дому.

Он је сигуран да ће прије заказивања сљедећих општих избора у БиХ, који ће бити одржани у октобру идуће године, бити ријешена питања у вези са одлуком Уставног суда БиХ о Љубићевом приједлогу.

"Разуман је став делегата из Савеза за промјене, односно СДС-а да ни на који начин не стварају додатне тензије у овој ситуацији. Ово је, ипак, отворено питање између представника бошњачког и хрватског народа, и у овој првој фази договарања то треба препустити њима, уз наду да ће они тај договор постићи ускоро, те да ћемо заједно, према утврђеном договору, имати прилику да се изјаснимо у парламентарној процедури", истакао је Тадић.

Према његовим ријечима, у Савезу за промјене разумију жељу хрватских делегата да убрзају овај процес, али разумију и ставове Клуба Бошњака да ова понуђена рјешења, поготово по хитној процедури, не могу добити тражену подршку.

"Надам се да ће се Представнички дом на бази овог или сличног рјешења, које би било резултат договора представника хрватског и бошњачког народа у тој почетној фази, имати прилику да се садржајније бави и да ће након тога Дом народа усагласити тај текст", нагласио је Тадић и констатовао да овај закон неће добити већину у Представничком дому.

Делегат хрватског народа у Дому народа Зденка Џамбас рекла је да је данашња расправа о приједлогу измјена и допуна Изборног закона БиХ показала да чак ни одлуке Уставног суда БиХ нису разријешиле питања која је имао Клуб бошњачких делегата.

"Уставни суд БиХ рекао је да Дом народа ФБиХ није дом кантона. Дом народа ФБиХ није збир домова народа из кантона", истакла је Џамбас.

Извор: СРНА