latinica  ћирилица
19/07/2017 |  19:41 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Ватрогасци се у Црној Гори и даље боре са ватреном стихијом (ВИДЕО)

Већина пожара у Далмацији стављена је под контролу. Иако се осјећа мирис паљевине, надлежни тврде да у Сплиту нема опасности од загађења ваздуха. Ипак, власти најављују да ће прогласити стање елементарне непогоде. А ватрогасци у Црној Гори и данас се боре са ватреном стихијом. Најтеже је и даље на полуоствру Луштица.
Пожар - Фото: РТРС
ПожарФото: РТРС

На полуострву Луштица деценијама уназад не памте, кажу, овакву катастрофу. Пет дана се боре са ватром покушавајући да заштите имовину.

Најтеже је данас било у мјесту Забрђе на полуострву Луштица, гдје је ватра стигла до првих кућа.

Рашо Ђорђевић ових дана не спава. Брани кућу од ватре која је и данас запријетила његовом и другим домовима у мјесту Забрђе.

- Ту сам направио кућу прије 25 година, а сад се борим да је сачувам и да не дође до нечег трагичног - каже Ђорђевић.

Умор, паника и неизвјесност, уз изузетно неприступачан терен и вјетар који распламсава ватру, додатно стварају напету атмосферу. Свуда су пепео, дим и пустош који иза себе оставља пожар. Ватрогасци Тивта, Котора, Херцег Новог, али и градова са сјевера Црне Горе покушавају да стану у крај ватреној стихији.

Украјинци су послали противпожарни авион који је данас ангажован на овом подручју, а очекује се и швајцарски вишенамјенски хеликоптер. На овој територији је и хеликоптер КФОР а. Црногорски ватрогасци позивају све који могу да помогну.

Извјесно је да још једна бесана ноћ очекује становништво у овом дијелу Црне Горе. Пожар је активан на више локалитета у овом дијелу и углавном је ријеч о неприступачном терену.

Оно што остаје иза ватрене стихије изгледа застрашујуће. Рт Весло у коме је и камп из кога су прије два дана евакуисани људи опустошен је пожаром.

Пустош коју је ватрена стихија оставила, уз неиздржљив мирис паљевине, али и неизвјесност утицали су да велики број туриста оде са полуострва. Процјењује се да је око 70 одсто оних који су овдје љетовали напустило Луштицу. Штете од пожара који још букти сумираће се накнадно, али је већ сада јасно да ће бити вишеструко непроцјењиве.