latinica  ћирилица
19/07/2017 |  19:22 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

ХДЗ-ов приједлог Изборног закона прошао Дом народа ПС БиХ! (ВИДЕО)

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је приједлог измјена Изборног закона БиХ, које би требале омогућити избор легитимних представника Хрвата и Срба.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Осим хрватских делегата измјене Изборног закона подржали су и три српска делегата - Средоје Новић, Небојша Радмановић и Драгутин Родић. Очекивано, бошњачки делегати били су против и најавили су да измјене неће проћи Представнички дом ПС БиХ.

Нови начин избора делегата за федерални Дом народа жестоко је посвађао Хрвате и Бошњаке. Хрватски делегати упорно су доказивали да је неодрживо да Бошњаци као већински народ бирају хрватске, па и српске делегате у кантонима гдје су Хрвати и Срби статистичка грешка, и као примјер наводили Горажде гдје према посљедњем попису живи само 24 Хрвата.

- Што значи да из тог кантона не може кроз кантоналне скупштине проћи делегат а да није Бошњак, који се једно јутро пробуди и каже ја сам Хрват и онда такав буде изабран у федерални Дом. Ми смо управо против тога - каже Зденка Џамбас, делегат у Клубу Хрвата Дома народа ПС БиХ.

Из Изборног закона БиХ брише се одредба да се из сваког кантона бира по један делегат из сваког народа и прецизира избор делегата сходно резултатима посљедњег пописа. За Бошњаке такав приједлог је дискриминирајући, јер примјера ради, Бошњак из Ливањског кантона неће моћи да се кандидује за федерални Дом народа, истовремено игноришу чињеницу да у том кантону живи свега 0,5 одсто Бошњака.

- И даље у Уставу Федерације БиХ стоји одредба да се из сваког кантона бира по један делегат из сваког народа. Мислим да ће ово пасти у Представничком дому - каже Сафет Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ (СДА).

Као што је најављено у Мостару, двојица СНСД-ових и један ДНС-ов делегат подржали су измјене Изборног закона увјерени да ће бити спријечена досадашња дискриминација Срба.

- Закон ће омогућити попуњавања Клуба Срба у федерелном Дому легитимним представинцима српског народа, а то је до сада била фарса - каже СНСД-ов Средоје Новић.

СДС-ов делегати били су уздржани током гласања јер, како су рекли, не желе се уплитати у неријешене хрватско-бошњачке односе. Ипак, Огњен Тадић признаје да је за Србе у Федерацији овај закон који је на трагу одлуке Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића бољи од постојећег.

Измјенама Изборног закона БиХ предвиђен је избор бошњачког и хрватског члана Предсједништва из три изборна подручја у Федерацији, по једно већинско бошњачко и хрватско и једно мјешовито. Непромијењен је остао непосредан избор српског члана са територије Републике Српске.