latinica  ћирилица
19/07/2017 |  16:19 | Аутор: РТРС

Више од 5.000 група под истрагом због криминала у Европи

Под истрагом за организовани криминал налази се више од 5.000 група у свим чланицама Европске уније, наводи се у извјештају Европола и указује да је то довољан доказ да је организовани криминал више него способан да се шири читавом Европом, пише "ЕУ Обсервер".
Европол - полиција ЕУ - Фото: илустрација
Европол - полиција ЕУФото: илустрација

Истраге су до сада нагласиле значај мафија које говоре руским и турским језиком, успон албанских босова у трговини марихуаном и другим пољима, опасност мање познатих група на међународном нивоу, ширење бајкерских банди широм сјеверне Европе и активност вијетнамских банди.
Како се наводи, многе криминалне групе "прљају" легалну економију прањем новца, што утиче на економски и друштвени живот у дијеловима одређене земље.

Макар посљедњих десет година, Европски парламент одобрио је документа која за циљ имају да осујете, успоре или окончају рад мафије. Али та документа, упркос томе што су одобрена од парламента, "стоје у фиоци" због отпора неколико држава чланица. Мафије и криминалне организације траже "меке" јурисдикције, гдје искоришћавају земље које немају оштре стандарде и гдје истраге нису ригорозне, наводи "Обсервер".

"Стратегија италијанских мафија које раде у иностранству је да буду неупадљиве", пише у извјештају Европола.

Истраживачи Унуверзитета у Торину су навели да кланови имају три основне руте за миграције.

Говорећи о бјегунцима, који генерално не могу да побјегну, указали су да су њима потребне посебне локалне "услуге", као што је било могуће видјети на примјерима послије напада у Француској и Њемачкој.

Друга рута прати најбоље услове за кријумчарење, првенствено дроге, као у Шпанији, Холандији и источној Европи, а трећа је, наводе истраживачи, улагање у легалну економију.

Извор: Танјуг, РТС