latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:46 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Реаговања: Оптужница за референдум доказ политичког утицаја на Тужилаштво БиХ

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је Срни да је одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против четири члана Републичке комисије за спровођење референдума потврда да је Тужилаштво БиХ било под утицајем политике.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Када сам био позван да дам изјаву Тужилаштву БиХ у оквиру овог предмета јасно сам рекао да то не желим да урадим, јер је у питању политика. Данашња одлука Суда БиХ потврђује колико је Тужилаштво БиХ било под утицајем политике", рекао је Иванић.

Он каже да је евидентно да постоје кругови у Тужилаштву БиХ који су у функцији политике коју дефинише Сарајево, те да је ово огроман пораз те политике и тог тужилаштва.

"Знам да је људима који су били оптужени било тешко ових неколико дана, али ово је велика побједа, њихова прије свега и велика побједа над политичком злоупотребом Тужилаштва, чега је у овом периду евидентно било", оцијенио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Он је изразио наду да Суд БиХ неће доносити другачије одлуке у предстојећем периоду, јер би то био крах и тог суда.

Коментаришући чињеницу да је експресно формиран предмет против предсједника Републике Српске Милорада Додика на основу пријаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, Иванић је подсјетио да је и он експресно добио формиран предмет након извођења почасне јединице Оружаних снага БиХ у оквиру прославе Дана Републике Српске.

"И то је доказ да се Тужилаштво невјероватно бави политичарима из Републике Српске, а не знам нити један случај који су радили против људи из Сарајева, тим прије што је поводом тужбе било јасних злоупотреба државних функција од паралелизма у раду и злоупотребе овлаштења", навео је Иванић.

Он наводи да је то додатни показатељ тврдње да је Тужилаштво БиХ под неком врстом политичког притиска са којим се очигледно не може одупријети.

Новић: Одбијање оптужнице - напокон мало храбрости и струке!

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је да је коначно неко у Суду БиХ имао довољно храбрости, памети и струке да одбије оптужницу против четири члана Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске и да каже да ту нема кривичног дјела.

Новић је рекао да је ово је још један доказ чистог политичког утицаја на Тужилаштво БиХ.

"Нека служи на част онима који су уопште имали снаге да покрену то и бирају кога ће да оптуже а кога не. Замислите лакрдије да један тужилац каже да неће оптуживати оне који имају имунитет, а хоће оне који немају имунитет", изјавио је Новић.

Тадић: Од старта било јасно да неће бити судског поступка

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић рекао је данас у Сарајеву да је свакоме ко је правник од старта било јасно да оптужница против четири члана Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске неће произвести било какав судски поступак.

Тадић сматра да је предсједник те комисије Синиша Каран "овим добио на политичкој тежини као херој референдума и поступка који је услиједио послије тога".

Коментаришући чињеницу да је у Тужилаштву БиХ експресно формиран предмет против предсједника Републике Српске Милорада Додика након конференције за новинаре бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, Тадић је истакао да би то требало, прије свега да коментарише Високи судски и тужилачки савјет БиХ јер та правосудна институција, условно речено, води правосудну политику.

"Мој став о Суду БиХ и Тужилаштву БиХ као неуставним органима одавно је познат. Политика је тако дубоко ушла у све то да се реално не може очекивати да они дјелују изван политичког утицаја", изјавио је новинарима Тадић.

Извор: СРНА