latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:05 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Дом народа усвојио хрватски приједлог Изборног закона

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас по хитној процедури Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ који су у парламентарну процедуру упутили чланови Клуба хрватских делегата у овом дому.
Дом народа Парламента ФБиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламента ФБиХФото: СРНА

За приједлог је гласало осам делегата - пет хрватских и три српска, против су била четири бошњачка, а два српска су била уздржана.

Ријеч је о приједлогу измјена и допуна које је утврдио Хрватски народни сабор, а којима се регулише избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ, које се односе на избор делегата у Дому народа ФБиХ и изборе у Граду Мостару.

Предложени закон је по хитном поступку разматран на сједници Дома народа почетком маја, када га је Клуб бошњачких делегата у Дому народа прогласио штетним по витални интерес бошњачког народа, након чега је тај предмет упућен Уставном суду БиХ на одлучивање.

Уставни суд БиХ је почетком овог мјесеца утврдио да Приједлогом закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ није повријеђен витални интерес бошњачког народа, те да поступак његовог усвајања треба спровести према процедури из Устава БиХ.

Гласању је претходила жучна расправа о предложеном закону током које је предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак истакао да су хрватски представници у парламенту БиХ спремни прихватити сва рјешења измјена и допуна Изборног закона, а не само ова, која ће уважити принцип легитимне заступљености. Дом народа усвојио је закључак да се овај законски приједлог упути Представничком дому по хитном поступку.

Oдбијен Закон о међународном и међуентитетском путном превозу

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском путном превозу није данас усвојен на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, а подршку су му ускратили сви делегати из Републике Српске.

Кључне измјене односе се на рјешење које се тиче нелегалног превоза путника у међународном транспорту, тако да се омогућава да инспекцијски надзор спроводе надлежна инспекцијска тијела ентитета и Брчко дистрикта заједно са инспекторима Министарства комуникација и транспорта БиХ.

У првом читању је разматран и прихваћен Приједлог закона о парламентарном надзору, којим се предвиђају побољшања управљања датим овлаштењима, јавним финансијама, те превентивне заштите од незаконитог дјеловања, злоупотребе положаја и овлаштења, материјалних и финансијских ресурса, прикупљања информација и чињеница о догађајима који се односе на рад институција и органа управе БиХ.

Разматрање Извјештаја о раду Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ одгођено је за наредну сједницу Дома народа. Дом народа усвојио је годишњи консолидовани извјештај интерне ревизије за прошлу годину, као и Консолидовани извјештај о систему финансијског управљања и контроле у 2016. години.

Српски делегеати ускратили подршку Споразуму о статусу и функционисању Међународне комисије за нестала лица

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ размотрио је данас, али није примио к знању информацију о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину, јер су подршку ускратили делегати из Републике Српске. Дом народа ускратио је сагласност за ратификацију Споразума о статусу и функционисању Међународне комисије за нестала лица, а против су били сви делегати из Републике Српске, тако да ће се Колегијум о овој тачки дневног реда усаглашавати накнадно.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас, без расправе, Извјештај о заштити личних података у БиХ за прошлу годину. Усвојен је Извјештај о спровођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ у прошлој години. Измјене и допуне Годишњег плана обуке и вјежби припадника Оружаних снага БиХ у иностранству за ову годину примљене су на знање.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас је без расправе примио к знању извјештај о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембра 2016. године у износу 12.089,65 милијарди КМ, од чега се на спољни дуг односи 8.539,03 милијарди КМ или 70,63 одсто, а на унутрашњи дуг 3.550,62 милијарди КМ или 29,37 одсто јавне задужености. У укупном стању јавне задужености Федерација БиХ учествује са 54,28 одсто, Република Српска са 45,04 одсто, Брчко дистрикт са 0,24 одсто и институције БиХ са 0,44 одсто.

Дата је сагласност за ратификацију Уговора о финансирању пројекта "Болнице у Републици Српској - Б" између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке, Споразума о сарадњи Савјета министара БиХ и Владе Црне Горе у процесу приступања ЕУ и Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Пољске о војној сарадњи.

Извор: СРНА