latinica  ћирилица
19/07/2017 |  14:51 | Аутор: РТРС

Усвојена апелација Амира Зукића

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију генералног секретара СДА Амира Зукића, који се тренутно налази у притвору у Зеници, утврдивши да су му повријеђена права на личну слободу и безбједност.
Амир Зукић - Фото: dnevni avaz
Амир ЗукићФото: dnevni avaz

Зукић је 6. јуна поднио апелацију Уставном суду БиХ против рјешења Кантоналног суда у Сарајеву, који му је одредио мјере притвора након што је ухапшен 17. фебруара 2017. године у оквиру акције "Босна".

Апелацију је поднио и зато што надлежни судови нису поступили према одлуци Уставног суда БиХ од 22. маја, који је пресудио да му је без валидног образложења забрањено да га посјећују жена и дјеца, преносе федерални медији.

Зукићу је 14. јула продужен притвор за још два мјесеца.

Уставни суд је на јучерашњој сједници донио закључак да су Зукићу повријеђена права на личну слободу и безбједност Европске конвенције о људским правима, јер су редовни судови пропустили да у одлуци о продужењу мјере притвора апеланту, уз постојање основа сумње, дају релевантне и довољне разлоге за продужење мјере притвора, при томе понављајући исте разлоге и стереотипна образложења, без уважавања специфичних околности, које захтијева континуирани притвор.

Зукићев адвокат Сенка Ножица потврдила је да ће већ данас затражити пуштање свог клијента из притвора, додајући да је коначна одлука на Кантоналном суду у Сарајеву.

Она је нагласила да би се одлуке Уставног суда морале испоштовати, јер је тако било и у свим претходним случајевима када Уставни суд утврди повреду права на личну слободу и безбједност.

Извор: СРНА