latinica  ћирилица
19/07/2017 |  12:52 | Аутор: РТРС

Суђење осморици Срба за Сребреницу отказано до даљег

Суђење осморици припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске оптужених за злочине у селу Кравице код Сребренице 1995. године, које је било заказано за данас, отказано је пошто је Апелациони суд у Београду прошле седмице одбацио оптужницу против њих, јер није поднијета од овлашћеног тужиоца.
Специјални суд у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Специјални суд у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Нова оптужница још није поднијета суду, па се не зна када би суђење, које је ушло у фазу доказног поступка могло да буде настављено. Апелациони суд је прошле седмице усвојио захтјев одбране да се оптужница од 21. јануара 2016. године одбаци јер је није подигао тужилац за ратне злочине.

У то вријеме, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је већ био у пензији од 1. јануара 2016, а на чело тужилаштва није био изабран други тужилац, нити вршилац функциј, већ је њиме њиме управљао "руководилац". Својом одлуком Апелациони суд је усвојио жалбу одбране на рјешење Одјељења за ратне злочине Вишег суда у Београду којим је 30. маја ове године одбијен приједлог браниоца оптуженог Боре Милетића за одбачај оптужнице.

- Апелациони суд сматра да су основани жалбени наводи одбране јер се ради о инокосном самосталном државном органу чију функцију управо обавља јавни тужилац, а што повлачи немогућност поступања замјеника јавног тужиоца - рекла је  портпаролка суда Мирјана Пиљић.

Због тога је преиначено првостепено рјешење и оптужница одбачена. Суђење које је почело крајем прошле године сада је стопирано до подношења нове оптужнице, у складу са законом. Нови тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић изабранс је у мају ове године, а у међувремену је тим тужилаштвом скоро годину и по дана руководио замјеник тужиоца Милан Петровић.

Одбаченом оптужницом окривљени су Недељко Милидраговић, Алекса Голијанин, Миливоје Батинић, Александар Дачевић, Бора Милетић, Јован Петровић, Драгомир Паровић и Видосав Васић. Тужилаштво за ратне злочине терети окривљене за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Извор: Танјуг