latinica  ћирилица
19/07/2017 |  12:27 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Сједница Дома народа ПС БиХ, на дневном реду и Изборни закон

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ почела је у Сарајеву, а у дневни ред уврштен је Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку који је поднио Клуб хрватских делегата.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

13.40 - Делегат из Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић позвао је данас Савјет министара БиХ да се коначно разријеши питање смјештаја Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ у Бањалуци.

Новић је од министра цивилних послова БиХ Адила Османовића затражио одговар на питање у којој је фази изградња зграде за смјештај ИДДЕЕА у Бањалуци с обзиром на чињеницу да грађевинска дозвола истиче у новембру ове године.

Османовић је подсјетио да је тендер спроведен за вријеме док је на челу ИДДЕЕА био Синиша Мацан, којим је предвиђено да се за потребе ове агенције изгради зграда од 9.000 метара квадратних корисног простора за 22 милиона КМ на парцели која није у власништву Агенције.

Он је навео да је за ИДДЕЕА довољно 4.000 метара квадратних простора за смјештај наводећи да због тога данас постоји дилема како изградити сједиште Агенције у Бањалуци или је боље расписати нови тендер и купити простор.

Делегат из Клуба Срба Драгутин Родић тражио је одговор на питање шта је резултат разговора Савјета министара БиХ и Владе Хрватске о питању одлагања нуклеарног отпада на локалитету Трговска гора на граници са БиХ.

Предједавајући Савјета министара БиХ Звиздић подсјетио је да је локалитет Трговска гора још 2012. године Просторним планом Хрватске предвиђен за одлагање нуклеарног отпада, напомињући да је тада било право вријеме да се реагује.

Делегат из Клуба Хрвата Мартин Рагуж затражио је од Савјета министара БиХ одговор у вези са проблемом Енергетске стратегије.

Звиздић је рекао да је неколико дана прије одлучивања о овом споразуму Влада Републике Српске доставила примједбе, те изразио увјерење да ће БиХ врло брзо ставити потпис на овај документ.

Делегат Клуба Хрвата Зденка Џамбас је од министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића затражила одговор у вези са поправљањем ситуације када је ријеч о надзору над тржиштем БиХ.

Шаровић је рекао да ће усвајањем новог закона о надзору над тржиштем и БиХ усвојити рјешења која су у складу са европским стандардима, те да је Министарство 2012. године покренуло активности у том погледу.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ тврди и да нема политичке сагласности за доношење прописа који би омогућили побољшавање стања у области надзора над тржиштем.

 13.35 - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас да не постоје препреке да БиХ у скором времену добије оквирну енергетску стратегију која ће уважити све оно што предложе ентитети, односно институције које имају законска овлаштења у овој области.

Звиздић је на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ рекао да је БиХ, имајући у виду енергетске потенцијале, лидер у региону.

Предсједавајући Савјета министара навео је да БиХ има суфицит у производњи и извозу електричне енергије, али да се неке институције понашају као да је БиХ сама на планети и да се сва енергија производи у БиХ. 

Према његовим ријечима, Савјет министара је обезбиједио новац за израду стратегије на нивоу БиХ и ентитета, те успио да координише све да се дође до стратегије.

Он је додао да приоритети стратегије, које ће одредити ентитети и Савјет министара у координисаној акцији, треба да буду фокусирани на обезбјеђивање континуиране производње и снабдијевања електричном енергијом, постепени прелазак у складу са европским стандардима на обновљиве изворе енергије, те цјеновну приступачност за грађане и привреду БиХ.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ријеч је о приједлогу измјена и допуна Изборног закона које је утврдио Хрватски народни сабор /ХНС/, а којима се регулише избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ /ФБиХ/, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ које се односе на избор делегата у Дому народа ФБиХ и изборе у граду Мостару.

Предложени закон је по хитном поступку разматран на сједници Дома народа почетком маја, када га је Клуб бошњачких делегата у Дому народа прогласио штетним по витални интерес бошњачког народа, након чега је тај предмет упућен Уставом суду БиХ на одлучивање.

Уставни суд БиХ је почетком овог мјесеца утврдио да Приједлогом закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ није повријеђен витални интерес бошњачког народа, те да поступак његовог усвајања треба спровести према процедури из Устава БиХ.

На дневном реду сједнице налази се и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу у другом читању, који се односи на рјешавање проблема нелегалног превоза путника у међународном транспорту.

Предложеним рјешењима омогућава се да инспекцијски надзор спроводе надлежна инспекцијска тијела ентитета и Брчко дистрикта заједно са инспекторима Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Делегати би у првом читању требало да размотре Приједлог закона о парламентарном надзору, а међу тачкама дневног реда је и информација о раду Тужилаштва БиХ у прошлој години.

Извор: СРНА