latinica  ћирилица
19/07/2017 |  12:03 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Импресивно гађање припадника Војске Србије на полигону Шабла

Припадници 250. ракетне бригаде Противваздушне одбране /ПВО/ Војске Србије извели су импресивно гађање на полигону Шабла на Црном мору у Бугарској и погодили и оборили са свих пет ракета оба циља по којима су дејствовали, оцијенио је бугарски војни портал "Пан".
Ракетни систем 2К12 Куб - Фото: Wikipedia
Ракетни систем 2К12 КубФото: Wikipedia

Припадници 250. ракетне бригаде ПВО Војске Србије завршили су јуче бојево гађање на полигону Шабла, а користили су ракетне системе "нева" и "куб".

Како је навео портал "Пан", амерички "противавионци" су тек из шестог покушаја успјели да оборе циљ у ваздуху.

Америчке посаде дејствовале су ракетним системом "авенџер", односно ракетама "стингер", али нису успјеле ни да захвате циљ у прва четири покушаја, преносе београдски медији.

Тек у петом покушају су успјели да захвате циљ, односно да остваре услове за лансирање, али је ракета промашила, док је у шестом покушају оборена мета.

Бугарски сајт је позитивно оцијенио изглед и опрему америчких војника, док је њихово понашање оцијенио веома професионалним, наводећи да су се понашали као да су у реалној ратној ситуацији.

Добар резултат оствариле су и украјинске посаде које су дејствовале првом генерацијом ракетног система С-300, а гађали су мету са двије ракете и обје су погодиле.

На бојевом гађању учествовали су и бугарске посаде, као и пилоти авиона "миг 29", који су гађали мете у ваздуху ракетама са инфрацрвеним навођењем.

Због немирног мора, које је однијело неке мете, нису одржани напади јуришне авијације и хеликоптера на циљеве на води.

Припадницима Војске Србије ово је било четврто гађање на полигону у Бугарској, а претходна гађања обављена су 2010, 2011. и 2013. године.

Извор: СРНА