latinica  ћирилица
19/07/2017 |  10:36 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Бандић "гаси" Трг, а "спасава" фонтану

Загребачки градоначелник Милан Бандић намјерава да обнови запуштену фонтану "Тратинчица за Тита", на којој се налази натпис "Поносни смо да смо живјели у доба твоје", у покушају да смири дио незадовољних Загрепчана због предстојећег преименовања Трга маршала Тита.

Фонтана се налази у загребачкој Вуковарској улици, а Град Загреб планира обнову тог простора са 750.000 куна /101.157 евра/, без ПДВ-а.

Ова фонтана је рад дубровачког кипара Маријана Коцковића, за којег се говорило да је, уз Аугустинчића, био најдражи кипар некадашњег југословенског предсједника Јосипа Броза Тита.

Обновом фонтане посвећене "највећем сину свих народа и народности", Бандић ће Јосипа Броза Тита, ипак, "оставити" у Загребу, упркос изричитим захтјевима деснице и њених лидера Златка Хасанбеговића и Бруне Есих, који су главни иницијатори промјене имена улица и тргова у Загребу.

Хасанбеговић и Есих су више пута, прије потписивања коалиције са Бандићем, наглашавали да неће сарађивати док се Трг маршала Тита, "тај биљег насиља над хрватским народом", не преименује.

Обнова фонтане, на којој се налази порука упућена Титу о томе како су Загрепчани поносни што су живјели у његово доба - изненадила је Златка Хасанбеговића, наводе хрватски портали.

Он сматра да из јавног простора треба да буду уклоњени "сви симболи комунистичке прошлости".

"У конкретном случају ријеч је о умјетничком дјелу, па би о његовој обнови требали да се изјасне конзерватори. Како у јавности не би протумачили да смо заговорници варварског обрачуна са симболима, склон сам да се тај споменик обнови и очува као одређена врста остатка прошлости", наводи он.

Хасанбеговић је био министар културе Хрватске, а остале су упамћене његове афере због фотографисања под усташком симболима и одбацивање симбола антифашизма, које своди на идеолошки комунистички оквир.

Извор: СРНА