latinica  ћирилица
19/07/2017 |  09:28 ⇒ 09:29 | Аутор: РТРС

Пожари бјесне од Португала до Грчке

Пожари букте од Португала до Грчке, а неки сматрају да све има везе с климатским промјенама.
Пожар у Португалу  (Фото:FaH) (Архив) -
Пожар у Португалу (Фото:FaH) (Архив)

Велики површине под шумама у Португалу, али и многи домови, нестали су у ватри током јуна у незапамћеним пожарима, а скоро 60 људи је страдало, већином у својим аутомобилима, јер су се нашли опкољени пламеном на путевима. Медији наводе да су несрећни људи већином покушавали да побјегну од ватре која се ширила невјеројатном брзином. Чак и португалски научници истичу да никад нису видјели тако брзо ширење ватре, али и наводе да су током пожара владале "чудне временске појаве".

У Шпанији борба с пожарима траје већ неколико седмица. Крајем јуна велики шумски пожар на југу државе приморао је на евакуацију неколико хиљада људи из њихових домова, али и туристичких кампова. Након великог пожара у андалузијској регији Могуер, који је угашен уз ангажовање бројних ватрогасаца, канадера и ватрогасних возила, ових дана се опет распламсао велики пожар у југозападној регији Бадајоз, који је уништио 500 хектара шуме.

У Француској је ових дана у великом пожару нестало 800 хектара шуме. Вјерује се да је узрок пожара неугашени опушак. Пожар у близини универзитетског града Аикс Провенс на југу земље гасило је више од 800 ватрогасаца, који су на располагању имали 210 ватрогасних возила. У уторак су се француски ватрогасци борили с великим пожаром који се проближио монденском љетовалишту Ници. Како је јуче саопштено, пожар је стављен под контролу, али није сасвим угашен.

Невјеројатна суша која је погодила Италију додатно је с таласом врућина изазвала је неколико ватрених стихија од Тоскане до Сицилије. Само у покрајини Кампанији се распламсало седам пожара, а регија Лацио око Рима је због пожара - чак њих 18 - прогласила ванредно стање. На терену су стотине ватрогасаца и припадника цивилне заштите, а пожаре око Рима гаси и 10 хеликоптера. Тешко је стање и око Напуља, нарочито на подручју око вулкана Везув, који је окружен димом од пожара па из даљине изгледа као да је у ерупцији. Полиција сумња да је тај пожар намјерно започет, а сумња се на локалну мафију.

На Сицилији су евакуисане стотине туриста, а позвана је војска како би помогла у борби против ватрене стихије коју потпирују и несносне температуре изнад 40 степени.

Албанија се протеклих дана распламсало 15 пожара, а један од њих пријети и главном граду Тирани. На терену је око 300 ватрогасаца и војника, који се боре с ватром, а у томе им помажу и хеликоптери. Пожари су тренутно под контролом, али су прогутали педесетак хектара шуме. Као главни узрок пожара албански медији наводе велике врућине и сушу. Гашење пожара у многим случајевима отежава неприступачан терен.

Пожар на грчком острву Закинтосу уништио је на стотине хектара шумског земљишта прошле седмице, а густи црни дим обавио је ово острво у Јонском мору. Горјело је и код Коринта, а током гашења повријеђено је и неколико ватрогасаца. Грчка је погођена таласом рекордних врућина, због којих је тамошње министарство културе одлучило да затвори и нека туристима омиљена археолошка налазишта, међу којима је свјетски познат атински Акропољ, који је затворен од 13 до 17 сати за време најнесносније врућине.

Извор: Агенције