latinica  ћирилица
19/07/2017 |  08:56 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

У Хрватској гори на Мосору; У Црној Гори ангажован канадер

Пожар на хрватској планини Мосор у Далмацији и даље је активан и очекује се долазак канадера.

На терену је тренутно више од 200 ватрогасаца, јављају хрватски медији.

На подручју Жрновнице, Тугара, Строжанца и Срињина током ноћи није било већих проблема.

Надлежни увјеравају да на депонији Кареповац ништа не гори, већ да се само санира ситуација, али се, ипак, очекује долазак канадера.

Из пожаром захваћених подручја на Кили и Кареповцу диже се густи дим који је прекрио шире сплитско подручје, а смрад се осјећа по цијелом граду и све до Солина.

У Сплиту се на отвореном тешко дише, а дим "гризе" за очи.

Цијелу ноћ ватрогасци су надгледали 4.500 хектара страдале површине у пожару у околини Сплита, а из радске ватрогасне јединице наводе да је стање под контролом.

У Црној Гори ангажован канадер

Украјински противпожарни авион "антонов 32П", чији је капацитет осам хиљада литара воде, слетио је на аеродром у Тивту и јутрос је ангажован на гашењу пожара.

Из Службе Владе Црне Горе за односе са јавношћу саопштено је да се данас очекује долазак швајцарског вишенамјенског хеликоптера "супер пума", чији је капацитет двије хиљаде литара воде.

Очекује се долазак тима из Бугарске са хеликоптером "ми-17", капацитета двије хиљаде литара воде.

"У најави су још два противпожарна авиона из Израела `ер трактор`, капацитета 3.000 литара воде, који би били оперативни сутра", наводи се у саопштењу.

У општинама Тиват и Херцег Нови активни су пожари у мјесту Мардари, појасу Солила-Топлиш, дуж села Ђурашевићи, дуж села Забрђе ка Жањицама, те на Плавим хоризонтима и Дебелом бријегу ка Пријевору.

Како се наводи, у Никшићу су током ноћи припадници Службе заштите и спасавања интервенисали у Подбожуру и Мацаварама, да би спријечили ширење ватре која се приближавала кућама.

Пожари су и даље активни, али нису угрожене куће нити становништво.

У Подгорици је активан пожар у Мркама.

"Екипе су тренутно на терену. Током ноћи је било неколико мањих интервенција и сви пожари су угашени. Највећа интервенција је била у Доњој Горици, гдје је ватра захватила већу количину гума из оближњег ауто-сервиса", наводи се у саопштењу.

У Даниловграду ноћ је за припаднике Службе заштите и спасавања била нешто мирнија него неколико претходних, али ће и даље наставити да прате мјеста на којима је јуче горјело - Бандићи, Шобајићи и Врела.

На Цетињу су активни пожари у Ластви Чевској, Доњој Марковини и Велестову, али нема угрожених објеката ни лица.

У Улцињу, Бару, Будви и Котору тренутно нема активних пожара.

Извор: СРНА