latinica  ћирилица
19/07/2017 |  08:46 | Аутор: РТРС

Сукоб недалеко од светилишта у Јерусалиму

Неколико Палестинаца је повријеђено, а најмање једна особа теже, у сукобу са израелском полицијом недалеко од светилишта на Брду храма у Јерусалиму, рекли су палестински медицински званичници.
Јерусалим - Фото: Screenshot
ЈерусалимФото: Screenshot

Болнички званичник изјавио је да је један човјек задобио тешку повреду главе од гуменог метка испаљеног са мале удаљености, али је израелски полицијски портпарол демантовао да је кориштено ово средство.

Међу повријеђенима је и један муслимански свештеник, рекли су очевици.

Полицијски портпарол изјавио је да су, послије молитве, неки од више десетина вјерника почели да бацају камење и боце на полицајце, који су их потом растјерали. Два полицајца су лакше повријеђена.

Тензије у овој области су у порасту од када су три арапска нападача убила двојицу израелских полицајаца испред светилишта у петак, 14. јула. Локација је света и за муслимане и за Јевреје.

Нападачи су убијени у интервенцији снага безбједности, а израелске власти привремено су затвориле светилиште.

Послије отварања у недјељу, 16. јула, испред улаза су постављени детектори метала, што је наљутило муслиманске вјерске власти.

Израелски званичници рекли су да је ово стална мјера, али многи вјерници одбијају да прођу кроз детекторе и моле се изван светилишта.

Извор: СРНА