latinica  ћирилица
19/07/2017 |  08:12 | Аутор: РТРС

Путин и Трамп разговарали два пута у Хамбургу

Амерички предсједник Доналд Трамп и руски предсједник Владимир Путин имали су разговор током вечере за лидере Г20 у Хамбургу о којем до сада није било информација, рекао је данас званичник Бијеле куће.
Сусрет Путина и Трампа (Фото:news.sky.com) -
Сусрет Путина и Трампа (Фото:news.sky.com)

Двојица лидера одржала су билатерални двочасовни састанак 7. јула. Трамп је касније рекао да је Путин током тог разговора одбацио наводе да се Москва мијешала у предизборну кампању у САД уочи предсједничких избора прошле године.

У вечерњим часовима, обојица су присуствовала вечери за лидере Г20, а Путин је сједио поред америчке прве даме Меланије Трамп. Амерички предсједник је послије вечере пришао Путину, а информације о том разговору до сада нису биле објављене.

"То није био `други састанак` Трампа и Путина, него краћи разговор на крају вечере. Инсинуације да је Бијела кућа покушала да `сакрије` други састанак су лажне, злонамјерне и апсурдне", рекао је званичник.

Трамп је синоћ написао на "Твитеру" да су "лажне вијести о тајној вечери са Путином болесне" и да је њемачки канцелар Ангела Меркел позвала на вечеру све лидере Г20 и њихове супруге.

"Штампа је знала!", нагласио је предсједник САД.

Информације о другом разговору објавио је Иан Бремер, предсједник евроазијске консултантске групе за политичке ризике.

Он је рекао да је Трамп током вечере пришао Путину и да су они разговарали око сат времена "приватно и енергично". Са њима је био Путинов лични преводилац.

Бремер је рекао да је одсуство Трамповог преводиоца привукло пажњу осталих лидера, јер је то било "кршење националног безбједносног протокола".

Званичник Бијеле куће изјавио је да су лидери и њихове супруге могли да имају на вечери само по једног преводиоца. Трамп је сједио поред супруге јапанског премијера Шинза Абеа, а преводилац америчког лидера говорио је јапански.

"Када је Трамп разговарао са Путином, двојица лидера су користили руског преводиоца, пошто амерички преводилац није говорио руски", додао је овај званичник.

Извор: СРНА