latinica  ћирилица
29/06/2017 |  21:13 | Аутор: РТРС

Груевски: ВМРО ДПМНЕ је нападнута, више нећемо бити конструктивни

Лидер ВМРО ДПМНЕ и бивши премијер Македоније Никола Груевски је оцијенио да су оптужнице које је Специјално тужилаштво данас најавило против њега и неких његових блиских сарадника "класичан политички прогон" чији је "циљ да се уништи" највећа опозициона странка.
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com) -
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com)

- ВМРО ДПМНЕ је нападнута. Никад у историји није се догодио овакав прогон политичких противника, ц циљем ова партија да се уништи или ућути. Специјално тужилаштво није тужилаштво, већ канцеларија (супарничког) СДСМ, а оптужнице су без икаквог правног основа. Конструктивност у нашем дјеловању завршава данас - рекао је Груевски на конференцији за новинаре.

Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре најавило је данас још 17 оптужница за криминал и изборне преваре, а међу оптуженима су бивши премијер Груевски - за четири случаја, и функционери његове владе и странке..

Председник ВМРО ДПМНЕ је оценио да покушавају да "сломе" његову странку да би се "ослабила Македонија", али, рекао је, то неће успјети и "ми остајемо на бранику државе".

По његовим ријечима, "гријех" ВМРО ДПМНЕ је то што је 11 година била "на бранику одбране државе и националних интереса" и што "одолеијва притисцима и претњама у вези с називом државе и идентитетом народа".

- Ово неће проћи тако лако. Ако мислите да ће ВМРО да седи мирно, дубоко се варате. Конструктивност, коју неки називају попустљивост, у нашем деловању је завршена. Историја ће да оцењује и суди. Ми уважавамо само суд историје - рекао је лидер највеће опозиционе странке Никола Груевски.

Оптужницама које је данас подигло Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре обухваћене су 94 особе и седам правних лица. Тужилаштво је од Кривичног суда затражити да одреди притвор за 18 осумњичених међу којима су функционери сада опозиционог ВМРО ДПМНЕ.

На том списку су Никола Груевски, бивша министарка полиције Гордана Јанкуловска, бивши шеф државне безбједности и рођак Греувског Сашо Мијалков, бивши министар за транспорт и везе Миле Јанакиески, донедавна министарка културе Елизабета Канчевска Милевска, али и главни уредник телевизије Сител Драган Павловић, који је познат под надимком Латас.

Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре формирано је споразумом о решавању политичке кризе, названим Договор из Пржина, и имало је рок од 18 мјесеци да подигне оптужнице. Тужилатво је направљено да би истражило ко је у Македонији незаконито прислушкивао од 2008. до 2015. и истражило случајеве криминала и изборних превара који се спомињу у прислушкиваним разговорима.

Нова влада коју предводи Социјалдемократски савез Македоније, који је и открио случај масовног неовлашћеног прислушкивање током владавине Груевског, покушава да нађе законски начин да Специјално тужилаштво настави да подиже оптужнице.

По информацијама из Специјалног тужилаштва, до сада је преслушано око 50 одсто прислушкиваних разговора, које је крајем 2015, по формирању тог тужилаштва, доставио лидер СДСМ Зоран Заев. Од почетка рада Специјално тужилаштво је наишло на јак отпор и опструкцију институција власти и правосудних органа, које је годинама чврсто контролисао ВМРО ДПМНЕ.

Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре је до сада подигло три оптужнице, у којем је у једном првоптужени за наручвање политичког насиља Никола Груевски. Међу оптуженима у друга два случаја су и бивша министарка полиције Гордана Јанкуловска и градоначелник Битоља Владимир Талевски.

Извор: Агенције