latinica  ћирилица
29/06/2017 |  16:59 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Григорије: Питање реституције ће показати иде ли БиХ према ЕУ

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије изјавио је данас на конференцији за новинаре поводом 20 година од оснивања Међурелигијског вијећа да ће питање реституције у БиХ бити најбоља потврда за то да ли БиХ иде европским путем, како то политичари тврде.
Владика Григорије - Фото: РТРС
Владика ГригоријеФото: РТРС

"Пошто сам ја једним дијелом епископ и у Хрватској, знам да је један од предуслова за улазак те земље у ЕУ био враћање одузете имовине. Ми смо тамо у великој мјери доживјели то враћање, што је била добра порука свим вјерским заједницама", истакао је Григорије.

Он је нагласио да ће враћање одузете имовине бити неминовност, прије или касније, ако БиХ искрено жели да буде на европском путу за шта се залажу политичари.

Епископ Григорије је рекао да је веома важно то што је Митрополија дабробосанска коначно добила свог митрополита и што ће то мјесто бити попуњено.

"Нови митрополит Хризостом је добро познат у БиХ, јер је дуго времена провео у Епархији бихаћко-петровачкој, гдје је постигао сјајне резултате на пољу међурелигијског дијалога и доброг односа са другима, који су тамо живјели, а једно краће вријеме је провео и у Бијељини", рекао је Григорије.

Он је додао да је дубоко увјерен да ће Хризостом бити човјек дијалога, да ће бити отворен за сарадњу и да добро познаје ситуацију у БиХ.

"Хризостом је вриједан и радан човјек, и то је оно што мене радује. Мислим да је тај избор сасвим природан и да је то резултат његовог досадашњег рада", рекао је епископ захумско-херцеговачки.

Григорије је изразио наду да ће избор владике Хризостома за митрополита дабробосанског бити добар и за Сарајево, али прије свега, за цијелу православну заједницу у БиХ.

Извор: Срна