latinica  ћирилица
29/04/2024 |  10:46 | Аутор: СРНА

Владика Фотије: Током Страсне недјеље бити посвећен молитви

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је поводом почетка Страсне недјеље да вјерници треба што више да се уздржавају од јела и буду посвећени молитви како би били добри Христови сапутници на путу страдања.
Владика Фотије - Фото: СРНА
Владика ФотијеФото: СРНА

- Бог иде на добровољно страдање што је дуг свакога ко исповиједа да је Христовим страдањем постао оно што јесте. То је наш дуг и можемо да идемо са њим размишљањем, саосјећањем - поручио је владика Фотије.

Да би се то успјешније извело, рекао је епископ Фотије, потребно је да вјерници "почну да страдају кроз осјетно умањење јела и сна и кроз увећање труда стајањем на молитви и чињењем поклона".

- Испуни све што чини света црква и бићеш добар сапутник Господу на путу страдања - поручио је владика Фотије.

Данас је почела седма, посљедња Страсна недјеља Васкршњег поста, која је име добила по старословенској ријечи страст која значи страдање, трпљење и бол.

Сви дани у њој носе назив велики, па је тако данас Велики понедјељак.

Посљедња седмица Васкршњег поста од најстаријих времена проводи се у најстрожем посту. Једе се храна спремљена на води, штавише многи само хљеб, со и воће.

Уље и вино дозвољени су само на Велики четвртак, јер је тога дана установљена Света тајна причешћа.

Сваки дан ове седмице назива се у богослужбеним књигама светим и великим због светих и великих догађаја који су се збили тих дана.

Сваки дан има своју тему - понедјељак, уторак и среда посвећени су сјећању на посљедње бесједе Исуса Христа.

Сјећањима, молитвама и напјевима издвајају се посљедња три дана. На Велики четвртак, у црквама везују се звона, умјесто којих се оглашавају клепала.

На Велики петак, црква се сјећа бројних догађаја - од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, разапињања на крст, до полагања његовог тијела у гроб.

На тај дан најважније је бојење јаја. Ко може, не једе ништа цио дан, други не једу и не пију до изношења плаштанице, односно до три сата по подне.

Сухоједење, односно само хљеб и вода, за многе и потпуно уздржавање од хране, прописани су и за Велику суботу.

У недјељу се прославља Васкрс, највећи хришћански празник.